Annons

Barnfamilj utan badrum – nu får de kompensation

Mjölby Efter nästan två månader utan ett fungerande badrum kan familjen Nylin-Söderlund duscha hemma igen. De får närmare 10 000 kronor i kompensation av värden.
Foto: Jenny Knutsson
,

När Hem & Hyra hälsade på hemma hos Melinda Nylin, Mikael Söderlund och sonen Milo på Egebygatan 22 i Mjölby hade de varit utan badrum i nästan en månad. Badrummet skulle renoveras på grund av fuktskada och mögel men arbetet hade stannat upp. Och tills vidare fick paret åka till sina föräldrar och duscha.

De kontaktade Hyresgästföreningen och ärendehandläggare Jennifer Myrén lämnade in en begäran om åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Förutom badrummet handlade kravet också om att värden skulle ordna med fungerande ventilation. Samma krav har även Mjölby kommuns miljökontor ställt på hyresvärden, med hot om vite.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden skulle ha hållit sammanträde i ärendet i morgon, onsdag. Men i dag valde Jennifer Myrén att återkalla det efter att hyresvärden, Evangelos Bouzalakos, lämnat in intyg och besiktningsprotokoll som bevis på att både badrum och ventilation har åtgärdats och nu fungerar normalt.

Mikael Söderlund är lättad.

– Det känns skönt. Det blev faktiskt helt okej, säger han.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Det är en jobbig tid som familjen nu kan lämna bakom sig.

Annons

– Det har varit pest alltså, riktigt jobbigt.

Framför allt har det varit besvärligt med tanke på att Milo bara är åtta månader.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

– Det känns som vi har fått ta med halva hemmet bara för att kunna åka och duscha och det har varit väldigt mycket åkande, säger Mikael Söderlund.

Jennifer Myrén vände sig till värden och begärde ersättning för parets räkning, som kompensation för de kostnader de haft och för att lägenheten inte hållit måttet.

– Vi kom överens om att de får 9 500 kronor i en klumpsumma för alla besvär. Jag tycker att det är en vettig summa, säger Jennifer Myrén.

Annons

Även hyresvärden, Evangelos Bouzalakos, säger att han tycker att nivån är rimlig. Men han anser att han inte har gjort något fel och menar att det är hantverkarna som har tagit lång tid på sig. Han säger också att det är normalt att en badrumsrenovering tar två månader och att det är naturligt att det inte kan användas medan arbetet pågår.

– Hur ska det kunna bli ett nytt badrum om man inte får renovera det? Det finns ett badrum i källaren som de kunde använda, säger Evangelos Bouzalakos.

– Allt det här har kostat mig väldigt mycket pengar, avslutar han.

Här hittar du tidigare artiklar om ärendet:
Barnfamilj i Mjölby utan badrum i en månad
Hyresgästföreningen: ”Det här måste lösas snabbt”
Värden: ”Jag har gjort allt de har begärt”

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Annika Backlund svarar på kritiken mot AB-hem: "Jag vill vara en bra värd"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.