Annons

Barnfamiljer blir av med lägenheter i Tensta

Stockholm Från och med imorgon riskerar ett trettiotal barnfamiljer i Tensta att stå utan bostad. Därför anordnades en demonstration under måndagseftermiddagen.
Foto: Anders Göransson
Alex Ngabo, från organisationen Voice of Tensta var en av initiativtagarna till demonstrationen.

Svenska Bostäder håller på med omfattande renoveringar av 5 200 lägenheter på Järvafältet, under den tiden har man låtit hyra ut ett antal lägenheter på så kallade korttidskontrakt som har förlängts med två månader i taget. Imorgon tar korttidskontraken slut och ett trettiotal familjer riskerar att stå utan bostad. Därför hade cirka 250 personer samlats på Tensta torg under måndagen.

– Lämna inte tillbaka nycklarna, ockupera era bostäder, uppmanade Alex Ngabo, initiativtagare till demonstrationen från nätverket Voice of Tensta.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Svenska Bostäders kommunikationschef Anne Kuylenstierna Arnström tycker situationen är olycklig men vill ändå framhålla att hyreskontrakten hela tiden varit tidsbegränsade.

– Alla hyresgäster har fått information om att det här är ett korttidskontrakt när de flyttar in, så det kan inte komma som en överraskning, säger Anne Kuylenstierna Arnström.

Ett trettiotal familjer bor i de här lägenheterna sedan ett par år tillbaka, familjer som har rotat sig, barnen går i skolan. Hur har ni tänkt kring det här? 

Annons
Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

– Det är klart att det är en tråkig situation och vi förstår att det är en tuff bostadsmarknad. Ingen barnfamilj ska behöva stå på gatan, här måste det ske en dialog med stadsdelsförvaltningen och bostadsförmedlingen, säger Anne Kuylenstierna Arnström.

Faduma Abdulahi och hennes make har tre barn, med ytterligare ett på väg. Tillsammans har de bott med korttidskontrakt i drygt 2,5 år. Med två månaders varsel fick hon veta att familjen måste ut.
– Då fick vi en chock. Hur ordnar man en lägenhet på två månader?

Familjen har sökt lägenhet så långt bort som i Märsta, trots att både hon och maken jobbar nära Tensta. Men kötiden har inte räckt. Enligt Abdulahi har de som saknar jobb fått hjälp av sociala myndigheter till en ny bostad, det är de som har jobb, men inte hittat bostad som nu bor kvar. På tisdagen kräver Svenska Bostäder att hon lämnar ifrån sig nyckeln. Det kommer hon inte att göra.
– Jag flyttar inte. Vart ska jag ta vägen? 

Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i stadselnämnden Spånga-Tensta berättar att några av familjerna besökte dem under ett sammanträde under våren.

Annons

– Redan då var situationen akut, men socialtjänstlagen säger ju att är det barn med i bilden så ska ingen stå utan tak över huvudet. Samtidigt är det varken bra för familjerna eller för oss om vi måste placera dem i särskilda boenden, säger Ole-Jörgen Persson.

Samtidigt vill han dock lyfta fram det personliga ansvaret, hyreskontrakten var tidsbegränsade.
– Visst kan det ha funnits en del språk- och kommunikationsproblem, men mitt intryck är att alla hyresgäster kände till att de här var korttidskontrakt.

Läs också Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.