Annons

Bättre brandskydd kostar för mycket

Nyheter ​Det skulle bli orimligt dyrt att installera automatiska rökluckor i alla flerbostadshus i Sverige. Inte heller lönar det sig med dörrstängare, sprinklers eller andra tekniska lösningar, har Boverket kommit fram till. Men i Norge går det.
Efter Rinkebybranden 2009, då en kvinna och sex barn dog av rökgaser i ett trapphus, krävde Statens haverikommission att Boverket skulle utreda krav på automatiska rökluckor eller dörrstängare. Hade sådana funnits och fungerat i Rinkeby, så hade troligen ingen dött i den branden.
 – Det väcker tankar om vad man kan förbättra, sade haverikommissionens ordförande Göran Rosvall.
 
Men att installera automatiska rökluckor, dörrstängare, sprinklers eller annat skulle kosta mellan 3 och 40 miljarder kronor, enligt Boverkets beräkningar.
Samtidigt kan man, som Trafikverket, räkna med att ett ”statistiskt liv” är värt 24 miljoner kronor.
– Det är ett sätt att se vilken nytta man har av olika åtgärder. Det bör vara samhällsekonomiskt lönsamt att införa nya krav, säger Caroline Cronsioe, brandingenjör på Boverket.
Eftersom det i genomsnitt bara dör en person per år av brandrök i trapphus, skulle kostnaden för de föreslagna lösningarna vara många gånger för hög. 
 
Den åtgärd som skulle rädda flest liv, enligt Boverket, är att installera vattensprinklers i alla lägenheter. Det skulle ändå kosta 145 miljoner kronor per räddat liv – alltså betydligt mer än vad ett människoliv är värt, statistiskt sett.
Ändå har vårt västra grannland bestämt sig för att göra det. Sedan 2010 finns krav på sprinklers i byggnader med tre eller fler våningar i Norge.
– Vi kan inte se att vi kan motivera att ställa det kravet i flerbostadshus. Däremot kommer det nya byggbrandskyddsregler om att det ska finnas sprinklers i nybyggda sjukhus och särskilda boenden från första oktober. Då bedömer vi att vi har en acceptabel nivå. Förändringarna innebär förbättringar i brandskyddet för några av samhällets mest utsatta grupper, säger Caroline Cronsioe.
 
Boverket betonar i stället vikten av att fastighetsägarna ser till att befintliga rökluckor och annat fungerar. I det hus som brann i Rinkeby, fanns det ingen vajer till rökluckan, vilket gjorde att det tog alldeles för lång tid innan rökgaserna kunde ventileras bort. Kommunerna bör också uppmärksamma sådana brister i sin tillsyn, enligt Boverkets yttrande till haverikommissionen.
Räddningstjänsten, polisen, socialstyrelsen och myndigheten för skydd och beredskap har också utrett hur rutiner och annat kan förbättras, med syfte att undvika liknande misstag som vid Rinkebybranden.
– Vi ska gå igenom svaren och komma med en formell reaktion inom två månader, säger Göran Rosvall på haverikommissionen.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.