Annons

Bedragare hyrde ut samma lägenhet 14 gånger

Malmö En Malmökvinna hyrde ut sin lägenhet i andra hand till minst 14 personer. Det skriver Sydsvenskan.

Hyresvärden Filip Savic berättar i tidningen Sydsvenskan om hur han i början av 2015 fann flera stora flyttlass utanför sin fastighet på Sofiagatan i Malmö. Alla var på väg att flytta in i samma lägenhet.

– Flera grät. De hade lagt sina sista pengar på den här lägenheten. Det var en del flyktingar som hade lånat pengar och var jätteglada att de lyckats få en lägenhet, säger han till tidningen. 

Annons
Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Hur många som blev lurade på deposition och förskottshyra är oklart. Men Filip Savic uppskattar att tretton eller fjorton personer hörde av sig till bolaget. Kvinnan var då redan uppsagd från lägenheten på grund av otillåten andrahandsuthyrning. I våras dömdes kvinnan för för åtta bedrägerier och ett bedrägeriförsök, samt stöld, snatteri och narkotikabrott till två års skyddstillsyn med behandlingsplan.

Annons
Fakta: Så skyddar du dig mot hyresbedragare

1.Träffa uthyraren personligen. Be alltid om uthyrarens namn och personnummer. Begär att få se legitimation.

2.  Googla annonsen, lägenhetens adress och uthyrarens namn – det kan finnas historier på nätet från andra som lurats. Kolla om uppgifterna verkar stämma eller om det finns varningssignaler. Du kan också kontrollera hos Kronofogden om uthyraren har några skulder.

3. Kontrollera med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen att uthyraren är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. 

4. Begär att få se lägenheten innan du skriver kontrakt. Betala aldrig någon deposition förrän du har sett lägenheten och har fått nycklarna.

5. Upprätta ett skriftligt och tydligt hyreskontrakt. Sådana finns att ladda ner hos bland annat Hyresgästföreningen.

6. Det är alltid en varningssignal om uthyraren kräver en hög deposition och/eller flera månadshyror i förskott.

7. Besiktiga lägenheten innan du flyttar in. Dokumentera alla eventuella fel och skador på lägenheten  – det minskar risken för bråk om depositionen

8. Betala aldrig pengar till ett utländskt bankkonto eller via Western Union för då kan det vara svårt att spåra vem som har fått pengarna.

9. Spara kvitto, kontoutdrag eller annat bevis på att du har betalat in deposition och hyra.

Läs också Hyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritiken Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Här stjäl bedragare Hyresgästföreningens pengar – liga lurade äldre via falska telefonsamtal från banken Facebook-bedragare döms till fängelse – så lurade de bostadssökande med falska annonser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.