Annons

Beslut om statligt stöd sätter hyror och hus på spel i Harbo

Heby Ett flerfamiljshus eller två. 8 000 eller 10 700 kronor i hyra för en trea. För Pär-Inge Larsson i Harbo och hans blivande hyresgäster står mycket på spel när framtiden för det statliga investeringsstödet snart avgörs.
Foto: Petra Marandi Roos
När höstbudgeten satte stopp för det statliga investeringsstödet var det för sent för Pär-Inge Larsson att sätta stopp för sitt husbygge. I stället belånade han sin brors del av den gemensamma gården, och hyrorna kommer att blir högre utan stödet.

Duggregnet har dragit förbi och solen lyser åter över byggarbetsplatsen vid Sankta Birgittas väg, där Harbo gamla skola tidigare låg. Halv sju varje morgon åker Pär-Inge Larsson hit för att se hur arbetet fortskrider.

– Är jag först på plats sätter jag på kaffet. Finns det några frågor kan man stämma av dem direkt, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Snart är det dags för inflyttning i de elva lägenheterna. Det blir efter midsommar, men ”före höskörden”, som Pär-Inge Larsson uttrycker det. Arbetet med fastighetsbolaget Pilab sköter han vid sidan av sitt jobb på ett konsultföretag inom it-branschen, men han är även fritidsbonde och då handlar det om just höproduktion.

Hur hinner du med allt?
– Jag har friska föräldrar som sköter mycket av bonderiet och hjälper till med praktiska saker även när det gäller bostäderna. Och jag har en fru som sköter det mesta hemma. På det viset har man det bra. Jag är uppvuxen på mjölkgård och att ha hyresgäster är lite som att ha kor, det kan hända oväntade saker när som helst. Numera lägger jag ifrån mig mobilen på natten, men det är inte så att man slutar svara för att man har semester, säger Pär-Inge Larsson.

Pilabs hus som blev klart vid midsommar förra året beviljades statligt investeringsstöd.

Han äger 34 lägenheter i Harbo, Östervåla och Haga sedan tidigare. Vid midsommar förra året blev ett flerfamiljshus med åtta lägenheter i centrala Harbo klart, ett stenkast från Ica Rylanders.

– Tre eller fyra villor i Harbo blev lediga då. Det känns viktigt att det finns hyreslägenheter i Harbo. Och om inte Harbo ökar i befolkning kan skolan var hotad, säger han.

Tvåvåningshuset lät han bygga med hjälp av det statliga investeringsstödet för hyresbostäder.

Annons

– Det skulle inte ha blivit av annars. Jag har byggt om gamla hus tidigare och när marken och huset redan finns blir det mindre kostsamt. Men det här huset är något jag kan vara stolt över. Det har högre kvalitet än många nybyggda bostadsrätter. Det är skivor i väggarna som det ska gå att skruva många gånger i och köken är från Hagaköket, som till stor del har sin tillverkning i Tärnsjö, säger Pär-Inge Larsson.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Att han anlitar lokal arbetskraft är något han gärna lyfter fram. På en reklamvepa mitt emot Ica Rylanders berättar han om bygget vid Sankta Birgittas väg och var man kan göra intresseanmälan, och listar samtidigt lokala företag och hantverkare som är inblandade i projektet. För att kunna få det statliga investeringsstödet var också transparens ett krav, framför allt när det gäller förmedlingen av bostäderna.

Pär-Inge Larsson är stolt över att anlita lokala företag och hantverkare. På en reklamvepa mitt emot Ica har han listat några av dem.

När Moderaternas och Kristdemokraternas budget röstades igenom i riksdagen 17 december förra året med stöd av Sverigedemokraterna ändrades förutsättningarna för bygget på Sankta Birgittas väg i ett slag. De tre partierna valde nämligen att sätta stopp för investeringsstödet för hyresrätter.

– Jag sökte stödet i höstas. Jag anade att det skulle kunna bli förändringar efter valet, men jag trodde att jag skulle hinna få det innan det hände i så fall. Det stora felet var att jag hade missat att bygglovet måste ha vunnit laga kraft, så då tappade vi en månad, säger Pär-Inge Larsson, som själv har ett förflutet som kommunpolitiker för Kristdemokraterna.

Läs ocksåHyresgäster slipper chockhöjd hyra – bankbolag får rätt till 40 miljoner i statligt bidragUtsnitt av tre översta våningarna på ett hus sett snett nedifrån. träfasad och balkonger åt vänster, gaveln i grått material åt höger. Blå himmel med ett litet moln i bakgrunden. Hyresgäster i tre hus i Rickomberga riskerade kraftiga hyreshöjningar på grund av en rättstvist runt om fastighetsägaren hade rätt till statligt investeringsstöd.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om alla planerade byggen i Sverige som hotades av snabbstoppet för investeringsstödet. Totalt handlade det som tusentals lägenheter och studentbostäder.

– När jag fick telefonsamtalet från Länsstyrelsen satt jag och stirrade i väggen ett tag, säger Pär-Inge Larsson.

Annons

Lösningen blev att belåna även hans brors del av gården. Och att höja hyrorna om han inte får stödet.

– När man har anlitat lokal arbetskraft blåser man inte av ett projekt, säger Pär-Inge Larsson.

I regeringens vårändringsbudget föreslås att redan inkomna ansökningar om stöd ska kunna beviljas och stöd utbetalas. Dessutom vill regeringen fortsatt ha ett investeringsstöd och planen är att utformningen av det ska presenteras vid halvårsskiftet. Riksdagen väntas i dag, tisdag 18 juni, ta ställning till regeringens budgetförslag.

I väntan på besked har Pär-Inge Larsson och Hyresgästföreningen förhandlat hyrorna utifrån två olika scenarion: att han beviljas investeringsstöd för huset och att han inte gör det. Enligt Helena Nordlund, förhandlare på Hyresgästföreningen, blir månadshyran om han får investeringsstödet 8 046 kronor i månaden för en trea på 72,7 kvadratmeter i det aktuella huset, framräknat utifrån produktionskostnaden plus en skälig avkastning. Utan stödet kommer hyran i stället landa på 10 724 kronor för samma lägenhet, det vill säga 2 678 kronor mer i månaden. Hyran för en enskild lägenhet kan skilja sig till exempel beroende på var den ligger i huset och om den har uteplats.

– Kommer det ett nytt investeringsbidrag kommer vi att bygga ett hus till, som blir en spegling av det hus som blir klart nu. Kommer det inte får vi slicka såren i några år i stället, säger Pär-Inge Larsson.

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Bankbolag tvistar om 40 miljoner i investeringsstöd för hyreshus – kan drabba hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.