”Betala den gamla hyran”
I korta drag får det till så här: Fastighetsägaren och Hyresgästföreningen har en förhandling. Parterna kommer inte överens. Då väljer värden att frånträda förhandlingen och skicka ut brev direkt till hyresgästerna. Det kan exempelvis stå på avin att den nya hyran är ett förslag från fastighetsägaren.
– Många betalar, antingen för att de är rädda att bli av med lägenheten om de protesterar. Så är det självfallet inte, säger Peter Svensson, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i region sydost.
Han tycker att värdarna agerar oseriöst och utnyttjar ett kryphål i lagen.
– Det är inget konstigt med att vi inte kommer överens om hyran. Men då ska den prövas i hyresnämnden.
Peter Svensson råder hyresgäster som fått förslag på hyror som inte förhandlats att fortsätta att betala den gamla hyran. Om du betalat nya hyran i några månader innebär det nämligen att du accepterat höjningen. Och det är ju såklart lätt att bara betala, inte minst om du har hyran på autogiro.
Godkänner du inte den nya hyran kan den prövas i hyresnämnden. Det är värden som då ska vända sig dit. Medlemmar i Hyresgästföreningen som inte godkänt hyreshöjningen kan ge föreningen fullmakt att företräda dem.
Dorthe H Romare, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Södra Skåne, berättar att det är vanligast att värdar frånträder förhandlingar i samband med bruksvärdesprövningar av hyran, exempelvis efter en renovering, inte vid de årliga hyresförhandlingarna.
– Några värdar hos oss har satt det i system. Det har även förekommit att man hotat med att skicka hyresfordran direkt till inkasso, säger Dorthe H Romare.