Annons

Betalade för hög hyra – får tillbaka 42 800 kr

Malmö ​En hyresgäst i Malmö får tillbaka 42 800 kronor efter att ha betalat för mycket i hyra för lägenheten hon hyrde i andra hand. Det har hyresnämnden beslutat.

​I ett år, mellan hösten 2007 och 2008, hyrde den kvinnliga hyresgästen lägenheten i Rörsjöstaden i Malmö. För den betalade hon en hyra på 12 385 kronor i månaden. ¨

Lägenheten, som nyligen ombildats till bostadsrätt, hyrde hon i andra hand. Innan lägenheten blev ombildad var hyran 6 700 kronor.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Nu tvingas bostadsrättsägaren betala tillbaka den överhyra som han tagit ut för hela året plus ränta.
 
– Det har tagit lång tid i hyresnämnden men nu när det är klart är vi väldigt nöjda, även om vi inte fick den summa som vi yrkat, säger Lovisa Prodenius, jurist på Hyresgästföreningen och som företrätt hyresgästen i hyresnämnden.
 
Hyresnämnden har jämfört bostadsrättslägenheten som hyrdes ut i andra hand med en motsvarande lägenhet hos MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, och kommit fram till att hyran borde varit 7 382 kronor under år 2007 och 7 582 kronor under 2008, plus 1000 kronor för möbler och 299 kronor i månaden för bredband.

Annons
Fakta: Så här sätts hyran:

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand inte ta ut den hyran som man själv vill. Inte heller kan man förvänta sig att hyran ska täcka ränta och amorteringar om det är en bostadsrätt som hyrs ut. I stället är det hyresnivån hos det allmännyttiga bostadsbolaget på orten, i det här fallet MKB, som sätter taket för hyran.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.