Annons

Betongbalkonger håller inte för tid och evighet

Västerbotten Tre balkongföretag har gjort gemensam sak och dragit ut på en eriksgata i Norrland för att informera om riskerna med gamla balkonger. ”Efter olyckorna i somras har många fastighetsägare vänt sig till oss, det vi kan säga är att betong inte är ett material som håller för tid och evighet”, säger Kjell Lång, balkongbesiktare.

​Det var i somras som två balkongolyckor inträffade kort efter varandra. Den första, i Skellefteå, ledde till att en man miste livet när balkongen plötsligt rasade från tredje våningen. Vi den andra, i Luleå, klarade sig ett sällskap med lindriga skador sedan deras balkong lossnat från fästena från andra våningen.

Annons
Sedan dess har säkerheten kring balkonger debatterats flitigt.
 
Olyckorna har gjort människor oroliga och Hyresgästföreningen föreslog att det borde finnas en lag som kräver besiktning av balkonger.
 
– Olyckorna ledde till att balkongsäkerheten fick en otrolig uppmärksamhet. Även från fastighetsägarnas sida som fick ta emot många samtal från oroliga hyresgäster, berättar Kjell Lång, balkongbesiktare på företaget WSP.
 
Under hösten har Kjell Lång gjort en rad besiktningar av balkonger i Norrland.
 
– Vissa balkonger är helt ok, andra har vi varit tvungna att helt döma ut. Det finns en uppfattning om att de balkonger som är gjorda av betong skulle hålla för tid och evighet. Så är det inte. Betongen vittrar sönder på grund av en kemisk reaktion mellan koldioxiden som finns i luften och vatten.
 
Under besiktningarna har Kjell Lång sett skrämmande exempel på när hyresvärden utfört ”kosmetiska” renoveringar.
 
– Vi har sett flera exempel där fastighetsägare försökt dölja rostiga balkar med plåt. Det har sett mycket illa ut på vissa ställen.
 
Ett antal balkonger, främst i Skellefteå, har plomberats i väntan på både besiktning och renovering.
 
– Det går att rädda en balkong där den här kemiska reaktionen inte nått till de bärande balkarna. Det handlar om att behandla ytan så att inte koldioxiden går ner och reagerar med fukten i betongen, säger Kjell Lång.
 
Vad kan man som hyresgäst göra om man misstänker att ens balkong är i dåligt skick?
 
– Ta kontakt med fastighetsägaren och fråga om denne kan garantera att din balkong är säker. Ansvaret ligger hos fastighetsägaren. Till fastighetsägarna säger vi att om man är det minsta osäker på vad man ska svara så måste man låta besiktiga balkongen.
 
Informationsträffar om balkongsäkerhet har genomförts i Skellefteå och Luleå, Umeå står näst på tur.

Annons
Läs också Tips för att njuta fullt ut av din båtsemester Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.