Annons

Bikupor placeras på hustak

Stockholm Stockholmshem sätter ut fem bikupor i bostadsområden under våren. Det sker i ett samarbete med företaget Bee Urban som också sköter om bina.

Bostadsföretaget Stockholmshem ska få flera hundra tusen nya hyresgäster. Stockholmshem blir fadder åt bikupor fulla med nyttiga husdjur.

– Vi placerar ut bikuporna i mitten av maj. Vi tittar på lämpliga platser i Hökarängen, Aspudden och eventuellt i Årstadal och på Södermalm, berättar Anders Dahlgren, parkförvaltare på Stockholmshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ett bra sätt att öka den biologiska mångfalden. Det finns både en pedagogisk och folkbildande tanke, att både lyfta från och samtidigt göra något i praktiken, säger Åsa Brixberg, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, och berättar att flera hyresgäster blivit intresserade av att lära sig mer om bin och gå kurser i biodling.

Annons

Karolina Lisslö och Josefina Oddsberg är företagarna som tar hand om bin mitt i stan. På Kulturhusets takterrass står redan tre av deras bikupor bara ett par meter från fikaborden.
– Det finns mer grönska än man tror i staden. Här finns inga gifter och det är alltid något som blommar, säger Karolina Lisslö, som tar hand om bikuporna.

Med sitt nystartade företag Bee Urban skapar de intresse för bin, hyr ut och sköter bikupor och på köpet levererar ett hundratal burkar med honung.
– Ju fler gånger en äppelblomma får besök av ett bi, desto fler blir kärnorna och då ökar mängden fruktkött. Vi får större äpplen av många bin. Hela vår livsstil är pollinerad, säger Karolina.
Bin är viktiga för hela vår överlevnad. Frukt, men också bomull och kaffe, tomaten på balkongen, är beroende av bin.
Nu har honung också blivit det senaste inom medicinen. Det finns forskning som visar att honung rår på bakterier som blivit resistenta mot antibiotika.
– Min mormor visste det, hon strök honung på småsår, säger Karolina.

Annons
Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

Det var under ett besök i Nationalstadsparken som hon fick upp ögonen för bin. Varje år försvinner fem till sju växter där för att de inte blir pollinerade. Tillsammans med en annan biolog, kurskompisen Josefina Oddsberg, engagerade hon sig och för ett år sedan startade de företaget tillsammans.
– Både Josefina och jag är agerande, vi vill göra något när vi ser ett problem. Men det var först när vi startade företag som det lossnade.
Snart står 22 kupor på olika platser i Stockholm.
– Vi visar gärna hyresgästerna när vi kommer och sköter om bina. Det vore jättekul om många blir intresserade. Och vi har visningskupor av plexiglas som man kan se in i.
Många som är rädda för bin blandar ihop dem med getingar. Det är getingar som surrar irriterat runt saftglas och glassar på sommaren. Bin håller sig bland blommorna. Men för Karolina är de faktiskt farliga.
– Jag är en av få som är allergisk mot bin, men jag har alltid med mig sprutor och tabletter.

Läs också Här fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannar SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök" Peter äter ute utan risk Anna surrar med grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.