Så återvinner du ditt fett på rätt sätt
När ätligt fett hälls ut i avlopp kostar det kommuner och bostadsbolag stora summor pengar. Det är kostnader som bostadsbolagen tar ut på hyrorna.
Anledningen till att det blir så dyrt är att fett stelnar när det kommer ner i avloppen och blir lika hårt som betong. Det kan därför spränga sönder rören.
Men om man i stället samlar in oljan kan den användas till biobränsle eller för att tillverka tvål- och tvättprodukter, målarfärg, stearin med mera.
Insamling av fett på olika sätt
Redan 2006 blev det förbjudet att hälla ut matolja och matfett i avloppet. Men det är först nu som lagen utökats så att fett och olja dessutom ska samlas in till återvinning.
Det är upp till varje kommun att bestämma hur och var hushållen ska samla in matolja och matfett.
I alla kommuner kan du köra fettet till de stora återvinningscentralerna eller lägga mindre mängder stelnat fett i matavfallet.
Men vissa kommuner tillåter även att du slänger din insamlade olja i restavfallet, det vill säga de vanliga soporna. Kolla med din kommun vad som gäller. Klart är dock att matfett och matolja inte får hamna i avloppet.
Några kommuner och även bostadsbolag har dessutom mer fastighetsnära insamlingsställen. Där kan man se att problemen med fett i avloppen blivit mindre.
Men Hem & Hyras granskning visar att vissa tvingas ta bort insamlingsställen eftersom folk inte bara slänger ner ätlig matolja utan även motorolja och till och med hundbajs. Det blir svårt att återvinna matoljan om det exempelvis är för mycket motorolja i den. Då blir den i stället farligt avfall.
Den här artikeln finns även på arabiska.
Vad är matfett?
Det är inte bara självklara saker som frityrolja, stekspad och smör som är dåligt för avloppsrören och som ska återvinnas. Fett finns ju även i andra matvaror och ska inte hamna i rören utan återvinnas. Som fett räknas även såser och dipp, marinad, grädde, lag från inläggningar som till exempel tonfisk eller sill, råa ägg, glass, choklad, kaksmet. Konsistensen får avgöra om du slänger det i matavfallet eller häller det i plastflaskan.
Så hur gör man då för att återvinna rätt?
Ja, för det första kan du själv återanvända olivolja i din matlagning några gånger om du silar den, har den i kylen och håller koll så att den inte blir för gammal. Då sparar du dessutom pengar eftersom olivolja är dyrt.
Är det lite fett räcker det med att du torkar ur stekpannan eller kastrullen med hushållspapper – som du sedan slänger i matavfallet.
Är det större mängder fett låter du det svalna och med hjälp av en tratt häller du det sedan i en plastflaska eller mjölkpaket (aldrig glasflaska). Flera kommuner eller bostadsbolag delar ut så kallade miljötrattar som är gjorda för att samla in fett.
Sedan finns det olika alternativ beroende på var du bor.
Alternativ 1. Plastflaskan tar du med till en återvinningsstation – eller till en särskild insamlingsplats för fett om det finns sådana i närheten av där du bor.
Alternativ 2. Släng plastflaskan i restavfallet – om din kommun tillåter det.
Alternativ 3. Om du låter fettet stelna i en kopp eller skål i kylen – kan du enkelt skrapa ur det och kasta det stelnade fettet i matavfallet. Om du samlar fettet i pet-flaska tillåter vissa kommuner (till exempel Eskilstuna) att du slänger hela flaskan i matavfallet. Matavfallet och plasten sorteras av avfallshanteringen och återvinns var för sig.
Men först och främst behöver du ta reda på vad som gäller i din hemkommun. Sök på din kommuns webbplats efter ”lokala avfallsföreskrifter” eller ring dem.
Vad händer med den som inte följer lagen?
Ja, i dagsläget kan fettsyndare gå relativt obemärkta förbi. Det är kommunen som är tillsynsmyndighet och därmed ska se till att vi efterföljer lagen. Kommunen i sin tur kan rikta krav mot en fastighetsägare om de märker att en viss fastighet släpper ut matolja och matfett.
Det är en kostnad som sedan hamnar på allas våra hyror. Men det finns redan nu teknik som gör att kommuner och fastighetsägare med hjälp av kameror kan gå bakåt och spåra från vilken lägenhet fettet kommer. Och kanske blir det vanligare i framtiden.
Hem & Hyra ställde frågor till 20 hyresvärdar om den nya lagen. Bland de 18 som svarade på enkäten tar en hyresvärd redan betalt (mellan 2 000 och 3000 kronor). De flesta hyresvärdarna som svarade på vår enkät har ännu inte bestämt sig om de kommer börja debitera hyresgäster som orsakar fettstopp i avlopp.
Läs mer: Kameror kan spåra fettklumpar – därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan
Eftersom det skiljer mellan kommunerna hur matolja och fett ska tas om hand – kontrollera med din kommun vad som gäller.
På kommunens webbplats ska de lokala avfallsföreskrifterna finnas tillgängliga.
Som ätbart fett och olja räknas frityrolja, stekspad, smör, marinad, såser, grädde, lag från konserver som tonfisk eller sill, råa ägg, glass, choklad, kaksmet.
Konsistensen får avgöra om du slänger det i matavfallet eller häller det i plastflaskan.
Frityrolja i stora dunkar ska köras till kommunens återvinningscentral.