Annons

Peter äter ute utan risk

Göteborg Friluftsliv är smittsäkert och kräver inte dyr utrustning eller resor. Peter Boberg hittar naturen bakom sitt höghus – året om. Läs hans bästa tips.
Foto: Gustaf Görfelt
Ska du gå en kort tur finns ingen anledning att jaga gram i packningen. ”Jag köpte burkravioli på Hemköp för 16 kronor i stället för något frystorkat för 120 kronor”, säger Peter Boberg.

Årets julklapp 2020 var ett stormkök. Men Peter Boberg i Kortedala hade redan ett.

Han har gillat att springa i skogen sen han gick med i scouterna som åttaåring.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilka råd har du till andra hyresgäster som vill ge sig ut?

– Gör det enkelt. Du kan sticka ut några timmar och bara ha med en termos och några mackor. Ju oftare du gör det desto bättre blir det. Och du behöver inte ha mycket utrustning. Det är viktigt att anpassa skodonen efter underlaget, men oftast fungerar det med gympaskor och jeans.

Om man ändå ska ha några saker, vad är viktigast?

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– En termos. Det kan vara en från IKEA, de är imponerande bra. Rejäla handskar, som både värmer och skyddar händerna. Och gärna ett stormkök. Det är bra att ha hemma för krisberedskap också. Jag själv har försvarets gamla jägarkök. De går ofta att hitta billigt.

Vad är det du gillar med friluftslivet?

– För mig är det ett sätt att få variation på livet. Det blir en stark kontrast mot hur vi har det i samhället annars. I naturen måste man anpassa sig efter situationen. Många saker kan man inte påverka, vädret är till exempel bara som det är. Det blir en mental inställning, att övervinna utmaningar i stället för att bara se dem som hinder.

Annons
Läs ocksåSå återvinner du ditt fett på rätt sätt

Är du medlem i någon friluftsorganisation?

– Nej, inte mer än Friluftsgruppen på Facebook. Den har 160 medlemmar, men när det är dåligt väder på vintern är vi bara tre som verkligen går ut. Det är mina kompisar Erik, Daniel och jag.

Vad gör ni då?

– Oftast satsar vi på att sova ute och tar med tält. Vi går en sträcka, sedan slår vi läger. Hur tidigt vi stannar beror på hur mycket ljus och tid det finns. När vi är färdiga med lägret så lagar vi mat, umgås och njuter av naturen.

Har du någon speciell upplevelse du minns?

– När vi skidade i fjällen och bodde i igloo. Till exempel en morgon när vi förberedde oss för att sticka i väg, men det var så soligt att vi kunde tvätta oss och skrubba med lite snö innan vi gick. Det var helt tyst och en fantastisk utsikt. Härligt!

Du och dina kompisar gillar gammaldags utrustning. Kan du berätta lite?

Annons

– När vi fjällvandrat så har vi testat att göra det helt utan plastmaterial. Det blir lite annorlunda. Gammal utrustning är ofta både slagtålig och funktionsduglig, men den väger mer. Man ser inte likadan ut som andra man träffar på fjället, när man har träskidor och vadmalsbyxor. Vi har fått många kommentarer. Men de gamla sakerna är inte sämre, olika material har bara olika för- och nackdelar. Säg till exempel att du råkar få brinnande vätska på en modern funktionsbyxa. I värsta fall blir den förstörd och du är på fjället med brännskador och inga byxor. Det händer inte med vadmal. (Tjockt ylletyg / Hem & Hyras anmärkning.)

Hur har ditt friluftsliv påverkats av coronapandemin?

– Jag har bara vandrat i Göteborgs kommun senaste året. När vi är ute flera personer får vi hålla avstånd och sova i enmanstält. Och när man inte kan åka kollektivt, utan väljer cykel för att ta sig ut, så får man tänka till lite. Det går till exempel inte att ta med lika mycket mat.

Men ärligt talat, en regnig lördag i mars – varför vill du inte hellre vara kvar i soffan?

– Det är klart att alla behöver vila, men i alla fall jag behöver inte göra det hela min fritid. Om jag pressar mig själv lite också så känner jag att jag utvecklas. När jag kommer tillbaka efter att ha bott ute en regnig helg känner jag mig väldigt nöjd. Jag tror det vore bra för alla att testa att gå ut i skogen i regnväder.

Fakta: Peter Boberg
  • Ålder: 37 år
  • Bor: I två rum och kök på Allhelgonagatan i Kortedala.
  • Arbetar: Som projektör på Göteborgs spårvägar.
  • Andra fritidsintressen: Landsvägscykling, löpning, styrketräning.
Fakta: Peters vandringstips i Göteborgstrakten
  • Lexbybergen mellan Bergsjön och Partille. ”Mycket större än man tror, med fina klippor och skog. Du kan vandra flera dagar utan att gå på samma stig.”
  • Lärjedalen, nordöstra Göteborg. ”Bra för kortare promenader.”
  • Vättlefjäll, Angered.
  • Sisjön, södra Göteborg.
  • Kåsjön, Partille.
  • Svartedalen, Kungälv.
  • Åkulla, Varberg.
  • Området runt Rigortorpet, Älvsåker/Kungsbacka.
Läs också Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyr

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.