Annons

Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren

Nyheter Från usla arbetarbostäder, via miljonprogram och bostadsöverskott, till dagens brist på billiga hyresrätter. Boken om 100-åringen Hyresgästföreningen är en lättsmält historielektion i coffeetable-format.
Hyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg
Foto: Hyresgästföreningen/Anders Paulsson
Hundraårig kamp i bokform. Peter Forsman och Pär Svanberg har skrivit boken om Hyresgästföreningen.

I år firar Hyresgästföreningens riksförbund hundra år. Det firas, men inte med stor baluns med vita dukar och tal som aldrig tar slut. En del av firandet är att föreningens trotjänare Pär Svanberg och Peter Forsman skrivit en bok om 100-åringen som är en del av den svenska folkrörelsen.

På närmare 170 sidor i coffeetable-format sammanfattas Hyresgästföreningens historia med ständiga strider. För sunda hyresbostäder med överkomlig hyra, mot försäljningar av allmännyttan och det ständiga hotet om marknadshyror.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Okej Peter Forman, om man har en kvart över, var ska man börja med att läsa?

– Tråkigt svar kanske, men det finns en sammanfattning efter varje kapitel. Pär Svanberg har även tagit fram statistik över hur levnadsvillkoren förändrats genom tiden. Det är ett nytt grepp och ger en överskådlig bild. Överlag är boken lättillgänglig med mycket bilder och förhållandevis korta texter.

För den som läser blir det tydligt att Hyresgästföreningen genomlevt tider av både gyllene- men även lite kämpigare år.

Läs ocksåRegionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Politiska beslut och samhällsekonomiska strömningar har gjort att föreningens maktposition skiftat över tid.

Annons

När under dessa hundra år har Hyresgästföreningen haft sin bästa tid?

– Från slutet av 70-talet, framför allt under 80-talet, och fram till den ekonomiska krisen i början av 90-talet, när de flesta subventioner för hyresrätten försvann. I slutet av 70-talet skärptes lagstiftningen till hyresgästernas fördel. Under 80-talet tecknades bland annat avtal om boinflytande. Organisationen byggdes ut som ett nätverk över hela Sverige.

Läs ocksåNu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende”En tvådelad bild. Ena delen visar en äldre kvinna och en yngre man som står tätt intill varandra. och ler båda två. De är klädda i stövlar och handskar. Den andra delen visar gurkor.
Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg.
Avgörande skeende. När miljonprogrammet stod klart 1975 hade bostadsbristen byggts bort. Det var till och med svårt att hitta hyresgäster till alla nya lägenheter. Peter Forsman och Pär Svanberg berättar om hur samhället förändrats under Hyresgästföreningens 100-åriga historia.

Vilken är den största framgången respektive motgången för föreningen?

– Förhandlingssystemet, rätten att förhandla hyrorna, anser jag är den största framgången. Utförsäljningen av allmännyttan som skett under många år får anses vara största bakslaget.

Ni ägnar ett kapitel åt framtiden. Vad är den största utmaningen för Hyresgästföreningen?

Annons

– Bostadsbristen och att det är så dyrt att bo. Det är dyrt att bygga nytt och subventionerna är borta. Därav blir hyrorna höga.

Du och Pär Svanberg har tidigare skrivit ”Rätten till ett hem” ihop. På vilket sätt är den här boken annorlunda?

– ”Rätten till ett hem” var mer av en intervjubok och den var tematiskt upplagd och gick mer på djupet. Detta medan vi i 100-årsboken följer en tidsaxel i historien. Den här gången har vi bearbetat statistik, grävt djupt i arkiv samt använt mycket av de bilder jag samlat på mig genom åren. En del materiel återkommer.

LÄS MER: Från barrikaderna och in i maktens finrum, nu tvungna att kämpa på nytt – 100 år med Hyresgästföreningen 

Fakta: Tävla och vinn boken

För en chans att vinna boken ”Hyresgäster i förening” svara på frågan:

Vilket år stod miljonprogrammet klart?

A) 1971
B) 1975
C) 1979

Skicka ditt svar till: tavlingssvar@hemhyra.se
Skriv namn och adress i mejlet.

Lycka till!

Läs också Värd vill höja 10,6 procent – "Folk är oroliga att inte klara det" Han ska kämpa för världens hyresgäster - ny generalsekreterare från Malmö: "Omtumlande" Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.