Annons

Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Varberg Fungerande lägenheter med rimliga hyror rivs för att ge plats åt dyra nybyggen. Det väcker protester i Varberg. ”Att det ska rivas när man kan bo där, det är det som är så galet”, säger Hyresgästföreningens Jörgen Karlsson.
Bostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Bostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre än tidigare, och nu planerar hyresvärden Derome Fastighet rivning även på närliggande Stormgatan.

Längs Krabbes väg i Varberg, med utsikt mot havet, tronar flera nybyggda lägenhetshus. Två av dem är hyreshus, resten rymmer bostads- och äganderätter.

För några år sedan rev Derome Fastighet ett 50-tal äldre hyreslägenheter här för att ge plats åt ungefär dubbelt så många bostäder. Men numera är bara cirka 35 av dem hyresrätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Och de nya hyreslägenheterna är mycket dyrare, konstaterar Annelie Bertilsson och blickar upp mot fasaden.

Hon sitter i styrelsen för Hyresgästföreningen Varberg, som på senare tid tvingats förhålla sig till byggboomen på orten. Bostadskön är lång och nya bostäder behövs verkligen. Men att riva gamla, billigare lägenheter för att ge plats åt nya med högre hyror är fel, anser föreningen.

– Att det ska rivas när man kan bo där, det är det som är så galet. Problemet är att de har haft för dåligt underhåll, säger styrelsekollegan Jörgen Karlsson.

Läs ocksåVarbergs Bostad vill riva hela beståndet i Bua

Samtidigt väntar nya rivningar ett stenkast bort, på Stormgatan. Just nu pågår en detaljplaneprocess där exempelvis just Derome vill ersätta två befintliga, äldre hyreshus med nybyggt.

På Stormgatan, en parallellgata till Krabbes väg, planerar Derome Fastighet att riva flera äldre hyreshus för att bygga helt nytt. Hyreshuset på bilden ska dock stå kvar.
På Stormgatan, en parallellgata till Krabbes väg, planerar Derome Fastighet att riva flera äldre hyreshus för att bygga helt nytt. Hyreshuset på bilden ska dock stå kvar.

Hyresvärdarna tar små risker när de gör sådana investeringar i en tillväxtort som Varberg, menar Annelie Bertilsson.

– Så länge det är sådan här bostadsbrist så får de ju uthyrt.

Läs ocksåRisk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"Elin Grönlund är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen på Assberg i Skene.

Hyrorna i Varberg har varit omvittnat låga under lång tid, men den omfattande nyproduktionen är på väg att förändra det. Jörgen Karlsson berättar att han betalar 4 300 kronor i månaden för sina 56 kvadrat på Brunnsberg, inklusive vatten och värme.

– Det är Varbergs billigaste bostadsområde, säger han och konstaterar samtidigt krasst att en nybyggd lägenhet skulle kosta honom betydligt mer.

– Visst, det är inte samma kvadratmeterpriser som i Göteborg. Men vi är inte Göteborg heller. Man kan inte jämföra på det viset, säger Annelie Bertilsson.

Högre hyror stänger ute dem med mindre plånbok

De nybyggda hyresrätterna är bortom många vanliga Varbergsbors budget, menar hon. Vem ska ta hand om morgondagens äldre om omsorgspersonalen vid det laget flyttat någon annanstans?

– Jag tror att det behövs något på regeringsnivå som stoppar hyressättningen. De snackar marknadshyror, vi har nästan det. När det kommer knösar utifrån som kan betala 9 000 kronor för en trea. Det är inte gjort för en vanlig person, som jobbar på sjukhus eller i skolan. Och de yngre, vart ska de ta vägen? Här finns inget.

Det är också något med staden som förändras i grunden när större aktörer som Varbergs Bostad eller Derome vill renodla och effektivisera sitt bestånd, varnar Hyresgästföreningen i Varberg.

Annons

– Vi tappar ju Varbergs själ. Det är därför folk kommer hit, för det här småmysiga. Varberg präglas fortfarande av små fastighetsägare som äger enstaka hus här och där, säger Annelie Bertilsson.

Stormgatan 12, ett av de hyreshus som Derome Fastighet vill riva för att kunna bygga helt nytt.
Stormgatan 12, ett av de hyreshus som Derome Fastighet vill riva för att kunna bygga helt nytt.

Patrik Westin är fastighetschef på Derome Fastighet. Han bekräftar att bolaget planerar att ersätta 15 lägenheter i två äldre hyreshus på Stormgatan med 35 helt nybyggda lägenheter. Att det blir hyresrätter är dock inte säkert.

– Det har vi inte beslutat ännu. Det får vi se. Vi får göra detaljplanen först.

Högre hyresnivåer är inget självändamål i sig, framhåller han.

– Vi har ju ingen ambition att ha jättehöga hyror. Vi vill ha attraktiva hyror. Vi vill locka boende till våra bostäder.

Ett uppdrag som med dagens bostadsbrist är relativt tacksamt, vilket Deromes fastighetschef inte sticker under stol med.

– Det är klart att en hög efterfrågan är positiv, oavsett vad du ska sälja. Varberg är ju en attraktiv ort, och det vill vi fortsätta bidra till att den ska vara.

Bättre tillgänglighet i nybyggda hyreshus

Enligt Patrik Westin är rivningar ingen huvudsaklig strategi för Derome, utan något som händer i undantagsfall när det bedöms vara värt det.

– En ny lägenhet och en 40 år gammal är två helt olika produkter. Nyproduktionen är något dyrare än det befintliga beståndet. Men då kan du bo på tredje våningen oavsett ålder eller om du har fysiska begränsningar, för du har ett tillgängligt badrum och hiss upp. Alla de här grejerna som saknas i din gamla lägenhet.

Många äldre lever på en ganska tunn pension. Ser du något dilemma i att man bygger nytt och tillgängligt, men där delar av målgruppen inte har råd att flytta in?

– Det finns alltid ett dilemma när det finns en prislapp på saker och ting. En hög prislapp är alltid mer besvärlig än en lägre för de flesta av oss. Men en trerummare på Stormgatan kostar cirka 7 000 kronor. Och där vi byggt nya lägenheter, i ett område som heter Pilgläntan strax norr om centrum, där kostar i stort sett samma lägenhet – en trea på några kvadratmeter mindre – cirka 8 800, nybyggd med investeringsstöd. Min poäng är att det inte behöver vara så förfärligt mycket dyrare med nyproduktion.

Var går gränsen för när det inte är värt att rusta upp ett äldre hus?

– Långsiktigt fastighetsunderhåll är det som är svårt i vår bransch. En gammal bil har sin charm, men hur mycket pengar stoppar du in i den innan du tänker att ”jag borde nog skaffa en ny”? Det är baserat på vilken brist på komfort du tycker att du har i din gamla bil. Underhållskostnaderna är lite högre. När vi bygger ett nytt hus får vi inte bara högre tillgänglighet, vi får avsevärt mycket lägre energiförbrukning. Men det betyder inte att vi inte byter tak, fasad eller gör ett stambyte om vi behöver – det gör vi på många ställen.

Annons

Vad vill du säga till dem som är oroliga för att inte ha råd att bo i centrala Varberg på sikt?

– Att man inte borde känna någon oro. Vi har väldigt många befintliga, äldre hyresrätter i stan. Vissa äldre hus har fått ersättas av nya. Det är ganska naturligt, tänker jag. Om oron handlar om att det inte ska finnas billiga bostäder så är min uppfattning att det finns väldigt gott om det.

”Vi måste göra plats för mer hyresbostäder”

Problemet är snarare att många som vill bo i Varberg inte har någon bostadslösning alls, menar Patrik Westin.

– Vi försöker bidra till den lösningen. Att man inte ska behöva vara 25 bast innan man får möjlighet att flytta hemifrån. Jag säger det av ren självbevarelsedrift eftersom jag har tre barn varav två är tonåringar, de kan inte bo hemma tills de är 30. Det är klart att vi måste göra plats för mer hyresbostäder. I de absolut flesta fallen byggs de utanför stan, i något enstaka fall river vi gamla dåliga hus inne i stan. Och det ser inte jag som något bekymmer.

Varbergs Bostad har i dagsläget inga planer på att ersätta äldre lägenheter med nybyggen. "Vi har inte berört frågeställningen i företaget och vi har inga aktuella projekt", säger vd Ulf Hofstedt.
Varbergs Bostad har i dagsläget inga planer på att ersätta äldre lägenheter med nybyggen. ”Vi har inte berört frågeställningen i företaget och vi har inga aktuella projekt”, säger vd Ulf Hofstedt.

Hem & Hyra har tidigare berättat hur Varbergs största hyresvärd, kommunala Varbergs Bostad, river hyreshus i Bua för att bygga nytt.

– Men det beror på att de byggdes i en tid då man snabbt skulle få fram bostäder till Värö bruk och Ringhals, med icke hållbar kvalitet över tid. De är byggda på väldigt sank mark. Så det är något helt annat, säger vd Ulf Hofstedt.

Samtidigt har det kommunala bostadsbolaget nyligen sålt ett av sina äldre hyreshus i centrala Varberg. Köpare av de 37 lägenheterna: Derome. I samma kvarter har flera äldre hyreshus rivits på senare år, och ersatts av nya, fler och dyrare lägenheter. Derome har dock intygat att det nyköpta hyreshuset inte ska rivas.

Varbergs Bostad har i dagsläget inga övriga planer på att själva ersätta äldre lägenheter med nybyggen, säger vd Ulf Hofstedt.

– Varbergs Bostad är inte inne i någon sådan diskussion överhuvudtaget. Vi har inte berört frågeställningen i företaget och vi har inga aktuella projekt.

Folk känner sig maktlösa, menar Annelie Bertilsson. Det vill hon och Hyresgästföreningen ändra på.
Folk känner sig maktlösa, menar Annelie Bertilsson. Det vill hon och Hyresgästföreningen ändra på.

Att ta strid för Varbergs billigare lägenheter har varit viktigt för Hyresgästföreningen. Inte minst för att visa regionens hyresgäster att det faktiskt går att påverka både sin egen och ortens bostadssituation. Någonstans måste man börja, säger Annelie Bertilsson i Varbergsföreningen.

– Folk sitter hemma och svär vid köksbordet, ”nu höjer de hyran igen.” Problemet är att de inte vet vad de ska göra. De känner sig maktlösa. Men om vi blir många så hör ju folk.

Läs också Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Andrahandsuthyrning med täppt golvbrunn slutade i chockdyr nota på 159 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.