Annons

Bjärnum – billigast i Sverige

Nyheter Raggarparet Kristin och Mats-Ola har lägst hyra i Sverige. – Vi får pengar över till amerikanaren.​
Det är fettisdag i mitten av februari. Termometern visar fem plusgrader och två av Bjärnums raggare ska snart presentera sig på allvar. Först blir det bara en rossling. Sedan smäller det. Med en öronbedövande knall hoppar avgasröret till och mullret sprider sig snabbt över de nordskånska bokskogarna.
Ur ett grått, bensinosande, avgasmoln backar sedan den rödblanka amerikanaren med årsmodell 1968 sakta ut ur garaget.
– Jag är hellre ett raggarsvin än ett fyllesvin, skrattar den ena av de två. En 38-årig undersköterska som även är anledningen till vårt besök.
För Kristin Andersson är inte bara raggare. Hon är även innehavare till en av Sveriges absolut billigaste hyresrätter. Kristin Andersson bor tillsammans med sambon Mats-Ola Olsson i en fyra på 102 kvadrat i Bjärnum, en ort med 2 400 invånare en knapp mil norr om Hässleholm.
 
Hyresvärd är allmännyttiga stiftelsen Bjärnumhus. För det betalar paret 5 230 kronor i månaden, billigast i hela Sverige sett till genomsnittshyran.
–När vi flyttade hit var hyran under 5 000 kronor i månaden. Men det är ändå billigt för en så pass stor lägenhet, säger Kristin.
Det gladlynta paret flyttade till Bjärnum i juni 2001. Innan dess bodde de på varsitt håll, Kristin i Tyringe och Mats-Ola i närbelägna Perstorp.
–Men jag tyckte att det var onödigt att betala två hyror, så när jag bestämt mig för att flytta hit sa jag till Mats-Ola att nu följer du med i flytten, säger Kristin och fingrar på det elefantprydda silverarmbandet.
Elefanter är Kristins favoritdjur. Hon är en hängiven samlare och kan stoltsera med en flock på 60 figurer i olika storlekar. Den finaste är i trä och den har hon fått av en granne, tillika arbetskamrat, från Laos.
 
Kristin och Mats-Ola trivs i sin lägenhet. Huset är byggt i slutet av 1960-talet och standarden är det inget fel på. Men visst skulle värden behöva byta ut några mattor och kanske skaffa en torktumlare till tvättstugan, tycker Mats-Ola.
För den oinvigde är Bjärnum kanske mest känt för sin anrika möbelindustri. På 1950-talet fanns här hela 40 olika möbelföretag, i dag endast tio.
Gatorna i den lilla byn kantas nu av övergivna fabrikslokaler med krossade fönsterrutor. En inte helt ovanlig syn på gamla bruksorter runt om i Sverige.
–Jag vet faktiskt inte varför hyran är så låg här i Bjärnum. Här är nog billigt överlag, förklarar Mats-Ola och berättar om några kompisar som nyss sålt sin bostadsrätt på två rum och kök för 30 000 kronor. Det får man inte ens en ynka kvadratmeter för i Stockholms innerstad.
 
Men de boende i Bjärnum är inte enbart vinnare. Samtidigt som Kristin och Mats-Ola njuter av den absolut lägsta hyran i Sverige, drabbas de även av den i särklass högsta hyreshöjningen i år. Hyran höjdes vid årsskiftet med hela 3,98 procent.
Och ska man tro Hyresgästföreningens chefsförhandlare i Norra Skåne, Stefan Bolin, får Bjärnumsborna vänja sig vid att det blir dyrare att bo framöver.
–Det verkar som om verkligheten hunnit ifatt Bjärnum. De står inför omfattande renoveringar de kommande åren, säger han och menar att höjningen på nära fyra procent var befogad.
– Ja, det är inget snack om saken, de behövde det, säger Stefan Bolin. 
 
Den röda bilen som mullrar är en Chevelle Malibu från 1968. Kristin och Mats-Ola skaffade den i samma veva som de flyttade till Bjärnum och vårdar den nu ömt.
–Såg ni? Den startade nästan direkt, det trodde jag aldrig. Bilen har inte varit igång sedan i oktober, utbrister Mats-Ola och skiner som en sol.
Mats-Ola och Kristin har mer än den nylackade bilen att vara glada över. Efter en tid som arbetslös börjar snart Mats-Ola sitt nya jobb som truckförare på ett företag i Markaryd. Och med den extra inkomsten får paret tillfälle att njuta ännu mer av hyran, den lägsta i Sverige.
 

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta Hyreshöjning 2022: Så mycket vill värdarna höja din hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.