HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Björn har ett havsnära studentboende

Karlskrona Det blåser ständigt, samtidigt som vintrarna kan bli riktigt ruggiga. Men närheten till havet överväger alla nackdelar, menar Björn Blomberg.
, , , ,

Han var en av de första studenterna som tog den före detta ungerska flodbåten M/S Hansa i besittning, och sedan dess har antalet hyresgäster fyllts på i lägenheterna på båten.

– Det är stor brist på studentbostäder och jag fick bo första halvåret på en camping i mina föräldrars husbil. Så för min del är det här ett riktigt lyft, säger Björn Blomberg när vi träffas längst ute på piren i den före detta oljehamnen i Karlskrona.

Läs ocksåHär söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hemHyreshus i Karlskrona och Mattias Åkesson

Läget är lite avsides och det finns ingen bebyggelse på flera kilometers avstånd om man går eller cyklar, men sjövägen är det bara ett stenkast in till tätorten.

– Det finns en roddbåt som vi kan låna, säger han och visar runt på det gamla fartyget som har en tydlig östeuropeisk charm med vackra trädetaljer och väl tilltagna umgängesytor i både fören och aktern.

Även Björns hytt tillhör de större eftersom den består av två hytter som slagits samman. Eftersom han pluggar mjukvaruteknik och dessutom är spelintresserad domineras utrymmet av datorer och skärmar, och allt är uppkopplat via ett mobilt bredband som studenterna delar på.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Ägaren till båten heter Christian Carlsson och han fick idén när familjen var på semester på kontinenten.

Annons

– I andra länder är det vanligt med studentbåtar, men vi är nog de första i Sverige. Men det var mycket jobb med att få alla tillstånd, säger Christian.

Att bo på en båt har både för- och nackdelar, berättar Björn Blomberg som inte störs av att det kan blåsa riktigt friskt när han lämnar sin ombonade hytt.

Läs ocksåNy tjänst har fått bostadsköer i landet att explodera

Inte heller märks det att båten gungar, även om den rör på sig något när det stormar.

– Det är inga problem. Dessutom har vi havet så nära inpå oss att det är lätt att ta sig ett dopp, jag badade faktiskt i mitten av oktober. Men då var det riktigt kallt, säger han.

Tvärtemot vad många tror är det inte speciellt rått inne i båten, av allt att döma verkar den vara välbyggd och klarar att hålla kyla och fukt borta.

Annons

För sin hytt, som tillhör de större på båten, betalar Björn 4 800 kronor i månaden då ingår inga fria sommarmånader, som det gör på många andra studentboenden.

I likhet med vanliga studentkorridorer delar man kök som även fungerar som ett samlingsrum där man umgås och har gemensamma fester.

Som en extra bonus finns det även stora soldäck där studenterna gärna sitter under sommarhalvåret och får då en vidunderlig utsikt både ut mot havet och Karlskrona.

– Jag trivs, det blir en härlig sammanhållning eftersom vi bor lite isolerat, säger Björn.

Fakta: Studentbåten

M/S Hansa byggdes i Budapest 1962 och har använts bland annat som en nöjesflodbåt. Fartyget har sedan 2015 legat i Karlskrona och renoverats innan den öppnade för studentboenden 2016. Det finns sammanlagt 60 rum som alla är möblerade och har eget badrum med dusch och toalett. Tvättstuga, kök och stora allmänna rum finns tillgängligt ombord. Värme, el och trådlöst bredband ingår i hyran, som beror på storleken på rummen. Antalet kvadratmeter är dock inte uppmätt. Rummen kostar från cirka 3 800 kronor i månaden.

Läs också Flera coronaeffekter påverkar studenter i jakt på bostad De stegar ihop för ökad grannglädje

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.