Annons

Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras

Uppsala Marcel och Julia Génetay fick barn för elva dagar sen. Igår meddelade Uppsalahem att familjen måste flytta ut ur sin lägenhet. Husen på Väktargatan i Uppsala har sjunkit i leran och totalt 72 lägenheter ska evakueras.
Marcel Génetay står i hatt, runda glasögon röd halsduk och brun kavaj på sin uteplats bredvid ett nedfällt parasoll. I bakrunden syns husfasaden i två våningar, ljust tegel, fler grönskande uteplatser och längre bort några nyare höghus. Marcels familj måste flytta ut när Uppsalahem evakuerar hus på Väktargatan i Uppsala på grund av sättningsskador. Husen har sjunkit i leran.
Foto: Petra Marandi Roos
Marcel och Julia Génetay har bott i studentlägenheten på Väktargatan i två år. Marcel har själv byggt uteplatsen. Nu har de en elva dagar gammal bäbis men har fått veta att de snart måste flytta ut. Uppsalahem evakuerar flera hus på grund av sättningsskador.

I breven och mejlen hyresgästerna i sex av huskropparna på Väktargatan fick av Uppsalahem igår står det att de måste flytta ut redan i november eller december.

– Det var en stor chock och faktiskt en sorg. Vi trivs jättebra här. Vi valde området för att vi visste att vi snart ville bilda familj. Det är ett studentområde, men många familjer, lugnt och mycket grönska. Nu har vi en nyfödd, vilket är en stor omställning i sig, och får veta att vi måste flytta, säger Marcel Génetay, där han står på uteplatsen som han själv har byggt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Får inte flytta tillbaka

Orsaken till att husen ska evakueras är att de har sjunkit i leran, vilket har lett till sättningsskador. Det finns till exempel sprickor i fasaderna på vissa ställen och en del lägenheter har lutande golv.

Enligt Uppsalahem kommer arbetet med att undersöka stommarna och åtgärda de skadade husen vara omfattande och tidskrävande. Så tidskrävande att hyresgästerna antagligen inte kommer att kunna flytta tillbaka till sina gamla lägenheter. Bostadsbolaget erbjuder evakueringsbostäder och hjälp med flytten. Idag, torsdag, håller Uppsalahem informationsmöten för hyresgästerna.

Nederdelen av en husvägg i ljus tegel med grå grund och asfalt intill. I den grå grunden kan man se en mängd sprickor. Flera hus på Väktargatan i Uppsala ska evakueras på grund av sättningsskador.
På vissa ställen på Väktargatan kan man se sprickor i husgrunden.

Flera hyresgäster är nyinflyttade

Marcel är kritisk till Uppsalahems sätt att kommunicera.

– De kallade till ett informationsmöte mitt på dagen, klockan två, med en dags varsel. Jag hade som tur var inget seminarium idag och kunde byta bort arbetspasset på mitt extrajobb. Men jag har svårt att se vad som skulle vara så akut. I vår lägenhet har vi plana golv och det finns inga sprickor i trapphuset, även om jag vet att andra hus är i sämre skick, säger han.

Han berättar att grannarna ovanpå flyttade in 1 oktober.

Annons

– Flera i Facebook-gruppen för området har berättat samma sak. Det är svårt att säga vad som är värst. Att man boat in sig och lagt tid och pengar på att inreda, eller att man precis flyttat in och måste flytta igen, säger Marcel.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Uppsalahem fattade ett snabbt beslut

Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem, berättar att bolaget gjorde en geoteknisk undersökning av området under våren och sommaren, men fick resultatet först för mindre än två veckor sen. Sex huskroppar hade rört sig på ett oroväckande sätt i leran och Uppsalahem beslutade hastigt att gå vidare och undersöka stommarna på dem.

Husen är byggda på 1960-talet och har alltså haft gott om tid på sig att glida runt på den uppländska leran. En del hyresgäster har misstänkt att Riksbyggens bostadsbygge intill Råbyvägen ligger bakom skadorna, men enligt Benny Enholm verkar det inte stämma.

– Det var också en teori jag hade, men de husen som är närmast där Riksbyggen byggt hör inte till de husen vi måste evakuera. Det är snarare husen som vetter inåt parken som är värst drabbade, faktiskt, säger han.

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

Varför måste hyresgästerna flytta med så kort varsel?
– Därför att vi fått svar att det finns en sättningsproblematik. Då ser vi allvarligt på det och vill så snart det bara går göra en fördjupad studie, säger Benny Enholm.

När du säger att ni ser allvarligt på det, vad menar du då?
– Att vi känner ett ansvar att ta tag i det snarast möjligt.

Är det något som är farligt med husen idag?
– Nej. Vi vill snarast sätta igång den här undersökningen och för att göra det måste vi tomställa husen. Vi har sagt till boende att vi beklagar den korta framförhållningen, att det har gått så himla snabbt, men att vi ser allvarligt på situationen. Och jag känner att vi har fått en fin förståelse för det från de boende, säger han.

Annons

Finns det någon risk med att vänta?
– Jag säger inte att det finns någon risk, men jag vill inte vänta.

Varför gick ni ut med informationen om mötena först igår?
– Vi fick resultaten alldeles nyss. Vi var tvungna att göra en kommunikationsplan och komma fram hur vi ska arbeta med frågan och sen har vi gått ut med information. Så jag tycker att det är synnerligen raskt marscherat, säger Benny Enholm.

”Sjukt olyckligt”

Att hyresgäster har flyttat in alldeles nyligen säger han beror på att Uppsalahem inte kunde agera innan de fått undersökningsresultatet.

– Det är sjukt olyckligt om man precis har flyttat in och måste flytta ut igen. Jag tror att det är ganska få, men jag kan bara beklaga att det blir på det sättet, säger han.

Vart kommer hyresgästerna att evakueras?
– Det blir företrädesvis studentbostäder. Vi har sagt att har man en tvåa, då får man en tvåa. Har man en trea, då får man en trea. Sen kan det mycket väl bli så att evakueringsbostaden blir den nya, riktiga bostaden. Men i första hand nu så är det en evakuering. Vi kommer att ha en dialog med alla berörda om deras behov och förväntningar. Det kan till exempel vara familjer med barn som har förskola i närheten, säger Benny Enholm.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.