Annons

Björn levde som särbo – nu riskerar han vräkning

Örebro Att vara särbo kan äventyra hyreskontraktet - om du börjar bo för mycket hos din partner. Det har Björn Ramstedt i Örebro fått erfara. Han har sagts upp eftersom Örebrobostäder menar att Björn inte bott i lägenheten utan hyrt ut den svart till sin särbos dotter.
Foto: Anna Rytterbrant
Björn Ramstedt i Örebro har sagts upp eftersom Örebrobostäder menar att Björn inte bor i lägenheten utan hyr ut den svart till sin särbos dotter.

För tredje gången på ett halvår har Hem & Hyra kontaktats av hyresgäster som riskerar förlora sina kontrakt i vad Öbo menar är svartuthyrning eller där de menar att hyresgästen saknar behov av bostaden.

Gemensamt är att familjekonstellationerna inte är de klassiska. I det aktuella fallet gäller det ett par som är delvis sambos, delvis särbos och med barn från tidigare förhållanden inblandade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Örebrobostäder å andra sidan anser att paret varit sambos och bott hos kvinnan sedan 2015. De menar att Björn Ramstedt, som står på kontraktet, varit alldeles för lite i lägenheten.

I lägenheten har hans partners 17-åriga dotter bott på heltid fram till nyligen. Det är enligt Öbo fråga om otillåten andrahandsuthyrning.

– Jag visste inte att man var tvungen att skriva andrahandskontrakt till familjemedlemmar bara för att jag har ett arbete som innebär att jag kommer hem sent och åker tidigt. Och hur kan det ses som svartuthyrning när det är jag som betalat hyran? Jag förstår inte det, säger Björn Ramstedt.

Läs ocksåEfter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Björns partner äger ett hus strax utanför Örebro. Huset hyr hon dock ut till sin son. I stället har kvinnan fram till årsskiftet hyrt ett fritidshus där hon bott.

Björn Ramstedt riskerar ställas på gatan eftersom Öbo menar att han bott hos sin särbo mer än i sin egen lägenhet.

– Jag har varit hos henne i fritidshuset tre-fyra nätter i veckan. Annars är jag i lägenheten i stan. Jag har vissa politiska uppdrag och ett jobb där jag kommer hem sent och åker tidigt och det tar Öbo som bevis för att jag inte är i lägenheten alls, säger Björn Ramstedt.

Annons

Öbo menar att Björn snarare bott i fritidshuset. Och därför är tonårsdotterns boende i lägenheten i stan att se som otillåten andrahandsuthyrning.

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

Hur har ni kommit fram till det?
– Vi har flera indikationer på att han inte har varit i lägenheten så mycket som han påstår. Exakt vad det är kan jag inte säga innan vi ska upp i hyresnämnden. Men när hans partner ringde första gången efter att de fått uppsägningen, sa hon helt andra saker än de säger nu. De har alltså ändrat sin version när vi berättat att man enligt lagen inte har rätt till en bostad där du inte bor, säger Lotta Zaine som driver det aktuella ärendet hos Öbo.

Att leva som särbo eller ha barn från tidigare förhållanden som vävs in i nya familjekonstellationer är något som många kan känna igen sig i. Finns det inte risk att just dessa drabbas?
– Jag tycker inte det. Vi gör alltid noggranna utredningar innan en uppsägning. Sedan kontaktar vi hyresgästen som får ge sin version. Då får vi höra många historier där människor säger att de är särbos och att man har en inneboende. Men oftast när vi frågar lite mer, märker vi att det är efterhandskonstruktioner och att de egentligen hyr ut otillåtet i andra hand medan de själva bor på en annan adress.

Om man har ett hyreskontrakt hos ÖBO ska man bo där permanent. Gör man inte det så saknar man, enligt lagens mening, det som kallas ”skyddsvärt behov” av lägenheten.

– Så som hyreslagen tolkas och med den brist på bostäder som råder i Sverige, finns det inte utrymme för att människor har dubbla boenden. Så om man har ett hyreskontrakt hos ÖBO men bor någon annanstans så tolkas det som att man inte behöver ÖBO-lägenheten och då kommer hyreskontrakt att sägas upp. För det är alltid den som står på hyreskontraktet som ska ha behovet, säger Lotta Zaine.

I förararbeten till lagen uppges att en hyresgäst måste vistas i lägenheten mellan 80-100 dygn per år, för att anses ha behov av bostaden. Mannen säger att han bott hos sin särbo 3-4 nätter per vecka vilket skulle betyda att han varit tillräckligt mycket i sin lägenhet: 157-209 dygn.

Annons

Hur många nätter i veckan kan man sova hos en särbo innan man kontaktar Öbo?
– Jag tror att man har en känsla för när man börjar spendera mer tid hos sin särbo än hos sig själv, då ska man kontakta oss. Vi är inte omöjliga utan försöker hitta en lösning eller så gör vi bara en notering. Det är bättre vi gör en sådan efter kontakt med hyresgästen, än att grannar ringer och säger att lägenheten står tom. För det är då många vecklar in sig i historier som inte stämmer och så blir allt fel. Vi kan hjälpa till om man lägger korten på bordet direkt och talar om vad man har för avsikt och vi har lagmässig möjlighet.

Vad skulle Björn i det här fallet ha gjort enligt er?
– Han skulle ha kontaktat oss och berättat hur det ligger till. Man kan få rätt att hyra ut i andra hand och till exempel låta ett barn bo i lägenheten. Man kan ha rätt att provbo under en tid. Men man kan inte tro att man har rätt att bestämma hur lite man vistas i en lägenhet eller att man har rätt att låta andra bo där bara för att man har ett förstahandskontrakt, säger Lotta Zaine.

Björn Ramstedt säger att han inte känt till lagen som nu kan tvinga honom att flytta.
– Hade jag vetat att Öbo tänkte så här, så hade jag så klart hört av mig och berättat om vår situation. Eller satt upp en stämpelklocka i dörren för att kunna bevisa att jag varit där mer än de påstår. Jag tycker inte att man kan begära av vanliga hyresgäster att känna till alla dessa lagar och hur de tolkas, säger han.

Efter lagändringen 2019 har det blivit än viktigare att inte chansa. Tidigare sände värdar ut en rättelseanmodan när de upptäckte misstänkt svartuthyrning. Men sedan 1 oktober 2019 har hyresvärdar rätt att säga upp den som de anser hyr ut svart – helt utan varning. I hyresnämnden kan hyresgästen och värden sedan få saken prövad.

Hyresgästföreningens jurist Carl Henrik Lindmark kommer att företräda mannen om ärendet går till hyresnämnden.
– Öbo intar en väldigt hård position i det här. I nuläget anser jag inte att Öbo:s hållning är tillräckligt styrkt, varför jag påtalat att de borde dra tillbaka uppsägningen, säger han.

Läs också Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" I jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheter 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.