HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Göteborg: Jakten på svartkontrakt har gett resultat – skärpt lagstiftning välkomnas

Nyheter Hårdare kontroller har lett till att över 400 lägenheter i Göteborg gått tillbaka till bostadskön. I oktober skärps straffet för svartuthyrning och överhyra. Vi fortsätter att reda ut vad som händer när den nya lagstiftningen träder i kraft.
Från den 1 oktober skärps straffen och den som hyr ut olagligt kan förlora sitt kontrakt.
Från den 1 oktober skärps straffen och den som hyr ut olagligt kan förlora sitt kontrakt.

Från och med den 1 oktober skärps lagen och den som hyr ut i andra hand utan tillstånd från värden kan förlora sitt kontrakt. Den som hyr ut till ockerhyra kan också bli uppsagd direkt utan varning. Har man dessutom hyrt ut svart kan det bli fängelse.

Den nya lagstiftningen innebär också att andrahandshyresgäster kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

De tre största kommunala bostadsbolagen i Göteborg – Bostadsbolaget, Familjebostäder och Poseidon – har tagit upp jakten på olovliga kontrakt och blivit mer offensiva i sina kontroller.

Störningsjouren i Göteborg gör utredningar åt de tre hyresvärdarna. De har utökat sin verksamhet och numera är sex personer anställda för att följa upp tips.

– Det är jättepositivt att lagen skärps. För en del kan det här bli ett uppvaknande, säger Annika Öby, verksamhetschef på Störningsjouren.

Läs också98 procent får tillbaka överhyra - Margarita är en av dem som tog striden och vannMargarita Zygouri fick tillbaka 11 700 kronor som hon betalat i överhyra.

Enligt henne påverkas inte deras arbete av den nya lagstiftningen.

– Vi kommer fortsätta på samma sätt som tidigare.

Hittills i år har de undersökt nära 1 300 fall och fått loss över 400 lägenheter som hyrts ut olovligt i andra hand.

Läs ocksåMalmövärdar välkomnar tuffare tag mot svartuthyrare

De hyresgäster som säger upp sig självmant erbjuds sex månaders uppsägningstid. I andra fall går ärenden till hyresnämnden och avgörs där.

Tipsen om svart uthyrning kommer från grannar eller bostadsbolagens egen personal. Eller från andrahandshyresgäster som blivit utkastade.

– Olovlig andrahandsuthyrning ställer till det. Den som hyr svart är ständigt rädd för att bli utslängd och är också mindre benägen att felanmäla eller höra av sig till värden vid problem, säger Annika Öby.

Enligt henne handlar arbetet om att skapa en trygg och rättvis bostadsmarknad.

– Det är inte rätt att någon sitter på en lägenhet och tar överhyra. Vi vill att de här lägenheterna släpps och hamnar i bostadskön, säger hon.

Fakta: Skärpt lagstiftning från 1 oktober

Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.

Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.

Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.

Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.

Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Läs också Inneboende bodde kvar med hyresvärd efter att ha anmält honom: "Dålig stämning" Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.