Malmövärdar välkomnar tuffare tag mot svartuthyrare
MKB inledde förra hösten en hårdsatsning mot olovlig andrahandsuthyrning. En grupp anställda fokuserar sedan dess på att utreda fusket och sedan starten har över 150 hyresgäster i Malmö, som kontaktats av gruppen, självmant valt att säga upp sina kontrakt och flytta. Lägenheterna har “återtagits” till bostadskön, som MKB uttrycker det.
Från den 1 oktober skärps lagstiftningen kring hyresrätten. Den som hyr ut utan tillstånd riskerar att förlora sitt kontrakt utan att ens få chans till rättelse. Den som ägnar sig åt svartuthyrning och tillika tar ut en ockerhyra kan dömas till fängelse i högst två år. På MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, välkomnar man den nya lagstiftningen.
– Generellt sett är vi positiva. Det kommer att underlätta vårt arbete, säger Lars-Gunnar Larsson, hyresjuridisk samordnare på MKB.
Enligt honom har man dock inte bestämt ännu hur man kommer att anpassa arbetet efter den nya lagstiftningen.
– Så långt har vi inte kommit än. Vi har precis börjat titta på vad det innebär för oss. Vi kommer inte att behöva skicka ut rättelseanmaningar om vi misstänker olovlig andrahandsuthyrning. Men om vi sedan kommer att sluta med det återstår att se. Hur som helst återstår bevisbördan liksom tidigare. Vi ska fortfarande kunna visa att det har förekommit en olovlig andrahandsuthyrning, säger Lars-Gunnar Larsson.
Susanne Rikardsson, vd på Fastighetsägarna Syd, ser positivt på lagskärpningen.
– Ska vi får ordning på bostadsmarknaden är kriminalisering rätt väg att gå. Vi har ingen annan uppfattning. Vi måste ta tag i det här. Sedan är det säkert olyckligtvis människor som kommer att komma i kläm eftersom det är en tuff situation på bostadsmarknaden som har skapat dagens situation, säger Susanne Rikardsson.
Hyresgästföreningen delar hennes uppfattning.
– Vi inser att det blir hårt för en del, men vi vill ha en legitim hyresmarknad. Det är fullt rimligt att man inte ska kunna köpa sig förbi en kö eller ta ut för hög andrahandshyra, för det är de svagaste som blir satta i klistret varje gång, säger förbundsjurist Johan Mirtorp.
- Lagtexten förtydligar att andrahandshyran inte får vara högre än hyresgästens egen hyra med eventuellt tillägg för möbler (max 15 procent) och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband.
- Om en för hög hyra tas ut kan hyresgästen förlora sitt kontrakt utan att hyresvärden behöver skicka en varning i förväg. Hyresgästen får inte chans att rätta sig.
- Andrahandshyresgästen kan kräva tillbaka överhyra för två år tillbaka i tiden, jämfört med ett år i dag.
- Den som hyr ut utan tillåtelse från hyresvärden kan också förlora kontraktet utan förvarning eller chans till rättelse.
- Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.