Annons

Blev beskjuten utanför porten – polisen kom inte

Landskrona ​När Kristina Pettersson blev beskjuten utan för porten till sitt eget hus tog det sju timmar innan polisen kom till platsen.– När någon skjuter på en tror räknar man ju att polisen ska komma, säger Kristina Pettersson som mådde så dåligt av händelsen att hon tvingades flytta.

Det var en helt vanlig sommarkväll i juli som en okänd person sköt mot Kristina Petterson då hon varit ute på sin vanliga runda med hunden. Hon var på väg in genom porten när någon avlossade ett, möjligen flera, skott mot henne. Kulan missade med och träffade glasrutan i porten som splittrades. Kristina ringde polisen när hon chockad tagit sig upp i lägenheten. Men ingen kom.
– När någon skjuter på en tycker man ju att polisen borde komma. De har sagt att de inte kunde komma för det var ett skottdrama i Koppargården samtidigt, säger Kristina Pettersson. Och så var det en narkoman som skulle tas om hand.
Mats Karlsson, närpolischef i Landskrona, säger polisen borde ha varit på plats.

Annons
– Det ska polis till platsen i sådana här fall, punkt slut. Vi vet att det är större chans att vi reder ut brotten om vi finns på plats, och vi jobbar för att vi ska göra det på alla skottlossningar och personrån. Men det är en stor organisation, och det går trögt.
 
Enligt Mats Karlsson har något gått fel i kommunikationen mellan polisens kontaktcenter som tog emot Kristinas samtal, och kommandocentralen som skickar ut bilarna.
– Det har kommit in en anmälan till polisens kontaktcenter och de har gjort en skriftlig anmälan. Det tycker jag är helt felaktigt. De borde ha skickat ärendet vidare till kommandocentralen, som skickar ut bilarna. Det kan jag inte se att de har gjort.
 
Enligt Mats Karlsson anmäldes ett bråk på Vegagatan i Landskrona precis samtidigt som Kristina Pettersson ringde. 
– Det ärendet var högprioriterat. Det kan ha varit så att det helt enkelt inte fanns någon bil. Men i så fall ska det framgå av anmälan och det gör det inte här.
 
Enligt Mats Karlsson kom slutligen en patrull till platsen klockan 02 på morgonen, alltså först sju timmar efter att skottlossningen ägde rum.
– Då fick de inte kontakt med anmälaren. De återvände sedan klockan 07 men hittade inga spår.
 
Dagen efter det inträffade kontaktade en utredare Kristina Pettersson per telefon. Därefter lades utredningen ned.
 
Inom sjukvården finns möjligheten att göra en Lex Maria-anmälan när rutinerna brustit. Hur gör ni inom poli-sen när sådant här händer?
– Tyvärr finns inte den möjligheten hos oss. Men det diskuteras, säger Mats Karlsson.
 
Läs en längre artikel om vad som hände Kristina i Hem & Hyra nummer 1/11.

Annons
Läs också Vandrar tillsammans för ökad botrygghet: "Minskar fördomar mot socialtjänsten" Alice, 9, stoppade hyresvärdens trädfällning: "Jag satt där uppe i sju timmar tills de gick hem" Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Kommunal värd låter knarkhundar patrullera hyresområden: "Led i vårt trygghetsskapande arbete" Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.