Blodspår satte fast inbrottstjuvar
Glassplitter över hela golvet, blodspår och massa saker stulna. Den syn som mötte Östen Axelsson när han kom hem hade han helst varit utan.
– Det var hemskt, värst var att de hade tagit hårddiskar med alla våra bilder på barnen.
Han står i vardagsrummet i hyresradhuset på Harbrovägen i Storvreten och berättar om inbrottet i december 2018.
– Vi reagerade redan när vi flyttade in 2016 på att inbrottsskyddet var dåligt. Fönstren saknade lås och altandörren var otät, låset fungerade dåligt. Dörren gick nästan att rycka upp, säger han.
De bestämde sig för att göra lägenheten mer inbrottssäker och bad Botkyrkabyggen om hjälp.
– De förstärkte altandörren och satte lås på fönstren, som tillval.
Samtidigt kontaktade de Föreningen Grannstöd och Grannsamverkan i Botkyrka och Östen Axelssons sambo blev kontaktombud i området.
– Mitt bästa tips för den som vill skydda sig mot inbrott är att gå med i grannsamverkan, nummer två är att skaffa ett bra skalskydd, till exempel säkerhetsdörr, säger han.
Genom grannsamverkan hjälper grannarna till att hålla koll och vet hur de ska agera om de ser något misstänkt. Via föreningen fick de tips om hur man skyddar sig mot inbrott.
– Det var genom grannsamverkan vi fick tips om att sätta lås på fönstren, jag tror det gick lättare att ställa krav på Botkyrkabyggen med grannsamverkan i ryggen.
Saknaden efter sakerna som försvann vid inbrottet var stor. Men en dag kom telefonsamtalet som vände olycka till lycka. Polisen berättade att de hade stoppat två personer vid Skavsta flygplats med väskor fyllda av stöldgods och skor, och gripit en person i Botkyrka.
Tjuvarna hade också skickat paket till sitt hemland. Men paketen stoppades av Post Nord då de innehöll brandfarliga litiumjonbatterier, som inte är tillåtet att skicka.
I paketen hittades datorer och hårddiskar, bland annat Östen Axelssons.
– Vi blev väldigt glada och förvånade över att vi fick tillbaka en del av sakerna, säger han och visar upp en kamera han fick tillbaka, ett arv från hans pappa.
Att tjuvarna fyllt väskor med skor visade sig vara ett misstag. Skoavtrycken kunde kopplas till bostäder som haft inbrott, utöver det fanns dna från en kvarglömd mössa och från blodspåren hos Östen Axelsson.
Att en av de dömda messade meddelandet ”bror, här springer alla omkring med kofot” var inte heller till hans fördel.
Inbrottet och bristerna i inbrottsskyddet fick Östen Axelsson och sambon att skriva ett brev till Botkyrkabyggen. I brevet kräver de att hyresgäster med lägenheter på markplan ska få fönsterlås, modern säkerhetsdörr och altandörr, säkerhetsfilm på fönster och kunna välja larm som tillval. Botkyrkabyggen svarade att de tyckte förslagen var bra och ska se över frågan.
Inbrottet förde också med sig att familjen såg saker som kunde förbättras. Nu har de satt upp larm, dna-märkt värdesaker och på altanen har de satt upp en rörelsevakt som tänder ljuset i vardagsrummet. En webbkamera filmar också den som försöker komma in i lägenheten.
– När man har inbrott kan man flytta eller tänka ”vi ska bo kvar och det ska inte hända igen”. Vi tänker bo kvar, säger Östen Axelsson.
- Gå med i grannsamverkan och ha bra kontakt med dina grannar och hjälps åt för att öka tryggheten.
- Ha ett bra skalskydd, till exempel säkerhetsdörr. Bor du på bottenplan: ha en modern altandörr och fönsterlås.
- Dna-märk dina värdesaker med en pensel så att de kan spåras, installera larm och rörelsestyrd utomhusbelysning som gör att lampan tänds automatiskt.
- Berätta inte på sociala medier som Facebook eller Twitter att du är bortrest.
- Ha en timer på radion och lampor så att de sätts på vid olika tidpunkter när du inte är hemma.
- Ha grannarnas kontaktuppgifter i mobilen så att ni kan nå varandra om något händer, be dem också hålla koll och ta hand om din post om du reser bort.
- När polisen gick ut på Facebook och frågade vad människor skulle sakna mest vid ett inbrott var det vanligaste svaret: ”Min känsla av trygghet”.
- Andra svarade; smycken, dopgåvor, katten, vinylskivor och bilder.
- Polisen uppmanar alla att ta bilder av värdesaker för att kunna identifiera stöldgods vid inbrott.