Annons

Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Botkyrka Han har suttit inspärrad på Kumla i tio år för dubbelmord. Under tiden har hans lägenhet i Botkyrka hyrts ut olovligen till flera personer. Mannen hävdar att han behöver lägenheten när han blir fri. Men hovrätten gick på värdens linje och mannen blir nu av med sitt hyreskontrakt.
Foto: Kriminalvården
Medan mannen satt inlåst på Kumla så hyrdes hans lägenhet ut olovligen i andrahand under tio år.

Under 2010 mördades två män i Stockholm. Samtidigt sköts en tredje man med flera skott men överlevde. Den som fälldes för morden och mordförsök av både tingsrätten och hovrätten är en person från Botkyrka. Sedan 2011 har han avtjänat sitt livstidsstraff på Kumlaanstalten. Men nu visar handlingar att han under alla år har behållit sin hyresrätt hos Botkyrkabyggen.

Det dröjde dock tills 2019 innan Botkyrkabyggen fick kännedom om att hyresgästen inte bodde i lägenheten utan i en cell på Kumla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur bolaget fick reda på det eller varför det dröjde så länge innan det uppdagades vill de inte svara på.
”Jag förstår att det är intressant journalistiskt men vi uttalar oss inte om enskilda ärende”, skriver Charlotta Lundström, bolagets pressansvariga ett mejl.

Men det finns gott om offentliga dokument i hyresnämnden som avslöjar vad som har pågått i lägenheten under hyresgästens år i fängelse.

Saken är den att Botkyrkabyggen sade upp hyresgästen 2019. Men när han inte flyttade självmant så gick hyresvärden till hyresnämnden för att säga upp personen. Av handlingarna i hyresnämnden framgår att hyresvärdens egna utredning visar att det det har bott olika personer i lägenheten mellan 2010 och fram till idag. Utöver det har den morddömde mannens bror varit folkbokförd i lägenheten.

Annons
Läs ocksåSena hyror och fängelsevistelse – får inte ta över död mammas lägenhet

Allt medan hyresgästen själv suttit bakom lås och bom.

Botkyrkabyggen sade upp mannen på grund av olovlig andrahandsuthyrning, men också för att de menade att han saknar behov av lägenheten då han sitter i fängelse på livstid.

Hyresgästen själv var med vid förhandlingarna i hyresnämnden på länk från Kumla och argumenterade för att han skulle få behålla lägenheten. Han hävdade att han skulle ansöka om ett tidsbestämt straff och hade behov av lägenheten i sin rehabiliteringsprocess och när han får längre permissioner. När det gäller personerna som varit folkbokförda och bott i lägenheten hävdade han att hans bror aldrig hade bott i lägenheten utan bara varit skriven där eftersom han behövde en postadress då han vistades mycket utomlands.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

I hyresnämnden berättade han att han hade tillstånd att hyra ut lägenheten ett år i andrahand 2010. Men när han blev dömd så fortsatte personerna bo kvar i lägenheten till 2017. Efter det flyttade det in flera andra personer som bor kvar än idag. Detta säger sig dock den morddömde inte känna till. Han menade att det rörde sig om ett missförstånd där hans mamma hade hyrt ut lägenheten till personerna utan att han vetat om det.

Hyresnämnden gick på hyresvärdens linje och den morddömde mannen blev uppsagd.

Annons

Men det slutade inte där, utan mannen överklagade till hovrätten och nyligen avgjordes ärendet.

Hovrätten konstaterar i sitt beslut att hyresgästen inte har haft bostaden som sin permanenta bostad under flera år då han suttit i fängelse och inte heller kommer att ha behov av den på länge.

Sammantaget blir bedömningen att hyresgästens behov av lägenheten väger lätt mot hyresvärdens vilja att hyra ut den till någon i bostadskön. Hyresgästens överklagan ska därför avslås och hyresgästen flytta. Tack vare att hovrätten slog fast att hyresgästen skulle sägas upp på grund av bristande behov av bostaden så prövades inte frågan om olovlig andrahandsuthyrning.

Läs också Öppnade inte när värden ringde på – blev uppsagd Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Hyresgäst felparkerade bilar och blockerade grannarnas garage - blir av med lägenhetskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.