Annons

Blygsam ökning av hyresgarantier

Nyheter Om man har råd men inte kan hitta ett boende ska kommunen kunna hjälpa till med kontrakt. Men regeringens upphaussade hyresgarantier är fortfarande sällsynta.

Trots att man har ekonomisk förmåga att klara ett eget boende kan en osäker anställningsform eller sociala problem lägga hinder för ett hyreskontrakt.

Då finns en chans att ansöka om så kallad hyresgaranti, där kommunen tar ett borgensåtagande och förfogar över förstahandskontraktet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den boende får på så vis hyra bostaden i andra hand under minst ett halvår.

Antal beviljade bidrag är fortfarande blygsamt, men har har de tre senaste åren mångfaldigats. Bara mellan 2010 och 2011 skedde en 60-procentig ökning från 163 till 260 bidrag i landet.

Annons

Hyresgarantin har sedan den infördes juli 2007 betraktats som en stor flopp. Regeringen hade budgeterat för att dela ut 20 000 garantier per år, men hittills har endast en försvinnande liten del av de avsatta pengarna delats ut.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Orsaken har bland annat varit de hårda kraven på en inkomst hos de sökande.

Enligt Susanne Bard, enhetschef på Statens bostadskreditnämnd, vittnar senaste årets utveckling ändå om ett positivt arbete i landets kommuner.

– Det här är jättebra. Man har tydligen börjat gå igenom sina aktuella kontrakt bättre. Hyresgarantin handlar om att ge en självkänsla till individer, att de ska kunna ha det som alla andra.

Annons
Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Årets markanta ökning beror till stor del på ett inriktat arbete i Hudiksvalls kommun, där 132 av landets totalt 678 bidrag återfinns. Susanne Bard önskar att fler kommuner borde följa det goda exemplet.

– Man borde ta det här på allvar. De flesta kommuner har med stor sannolikhet några lägenheter till förfogande.

Fakta: Om hyresgarantin

Kommunen går i borgen för hyresgästen.

För detta kan kommunen ansöka om statligt stöd.

Staten garanterar 5 000 kronor för varje sådant stöd.

Kommunen går då i borgen för hyran under sex månader inom en period av minst två år.

Fakta: Antal beviljade bidrag

2007: 362008: 912009: 1282010: 1632011: 260Totalt: 678   

Läs också Staten föreslås ta över floppsatsning Flopp för satsningen på att ge unga bostad Kommunerna nobbar stöd till lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.