Blygsam ökning av hyresgarantier
Trots att man har ekonomisk förmåga att klara ett eget boende kan en osäker anställningsform eller sociala problem lägga hinder för ett hyreskontrakt.
Då finns en chans att ansöka om så kallad hyresgaranti, där kommunen tar ett borgensåtagande och förfogar över förstahandskontraktet.
Den boende får på så vis hyra bostaden i andra hand under minst ett halvår.
Antal beviljade bidrag är fortfarande blygsamt, men har har de tre senaste åren mångfaldigats. Bara mellan 2010 och 2011 skedde en 60-procentig ökning från 163 till 260 bidrag i landet.
Hyresgarantin har sedan den infördes juli 2007 betraktats som en stor flopp. Regeringen hade budgeterat för att dela ut 20 000 garantier per år, men hittills har endast en försvinnande liten del av de avsatta pengarna delats ut.
Orsaken har bland annat varit de hårda kraven på en inkomst hos de sökande.
Enligt Susanne Bard, enhetschef på Statens bostadskreditnämnd, vittnar senaste årets utveckling ändå om ett positivt arbete i landets kommuner.
– Det här är jättebra. Man har tydligen börjat gå igenom sina aktuella kontrakt bättre. Hyresgarantin handlar om att ge en självkänsla till individer, att de ska kunna ha det som alla andra.
Årets markanta ökning beror till stor del på ett inriktat arbete i Hudiksvalls kommun, där 132 av landets totalt 678 bidrag återfinns. Susanne Bard önskar att fler kommuner borde följa det goda exemplet.
– Man borde ta det här på allvar. De flesta kommuner har med stor sannolikhet några lägenheter till förfogande.
Kommunen går i borgen för hyresgästen.
För detta kan kommunen ansöka om statligt stöd.
Staten garanterar 5 000 kronor för varje sådant stöd.
Kommunen går då i borgen för hyran under sex månader inom en period av minst två år.
2007: 362008: 912009: 1282010: 1632011: 260Totalt: 678