Annons

Boende engagerar äldre i Karlshamn

Blekinge Även för äldre är boendet en angelägen fråga. Karlshamns kommun fick rekordmånga svar när de skickade ut en enkät kring hur de äldre vill bo.
Foto: Annika Wallsson
Bor kvar. Sören Fohlström i Asarum är 75 år och bor ensam i en stor villa. Men att flytta är inte aktuellt. Han stortrivs i sitt hus.

Stadsarkitekt Emina Kovacic trodde knappt sina ögon när svaren på stadsbyggnadsavdelningens enkät började trilla in. Den hade gått ut till 1 000 ensamstående äldre personer, boendes i villa. Nästan 50 procent svarade på frågor kring hur de vill bo, om de kan tänkas flytta och vad som är viktigt för att de ska trivas där de bor.

– Det är helt fantastiskt att så många svarade. Det brukar vara 20 procent i normala fall när vi skickar ut enkäter. Det här ger ett väldigt bra statistiskt underlag när vi ska fortsätta att arbeta med vårt bostadsförsörjningsprogram och det visar att bostadsfrågan inte slutar att vara viktigt bara för att man blir äldre, säger Emina Kovacic och fortsätter:

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

– Genom svaren kan vi se var vi kan förvänta oss flyttkedjor och var det kan vara lämpligt att bygga särskilt boende eller trygghetsboende.

Majoriteten av de som svarat vill helst bo i en tvåa och med en maxhyra på 4 000–5 000 kronor. Närhet till affärer och service är mycket viktigt, liksom bostad med hiss eller i markplan.

Omkring 50 procent tror att de kommer att flytta från sin nuvarande bostad inom nio år. 27 procent av dem som kan tänka sig att flytta har svarat att de kan tänka sig att flytta tio kilometer eller mer och populäraste orterna är Karlshamn och Asarum.

Annons
Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

– Det beror mycket på att man uppskattar att det är nära till centrum och kollektivtrafik. Det är självklart viktigt att få veta att det finns folk som är flyttbenägna när vi planerar, det är alltid att sia lite. Det är även intressant att se att det för flertalet var viktigare med närhet till samhällsfunktion och kollektivtrafik än att ha en parkeringsplats, säger Emina Kovacic.

Av de som svarat kan 44 procent tänka sig att bo i trygghetsboende och 41 procent kan tänka sig seniorboende.

– Vi uppfattar att det är många som kan tänka sig dessa boendeformer och det är bra för oss att veta, säger Emina Kovacic.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

Att bostadsfrågan är viktig även för äldre, håller Sören Fohlström, 75 år, i Asarum med om.

– Den är oerhört viktig anser jag. Själv så bor jag ensam i en alldeles för stor villa. Den är på 230 kvadrat. Men jag har byggt huset själv och bor billigt, säger Sören Fohlström.

Annons

Kan du tänka dig att flytta?

– Nej, här tänker jag bo så länge jag har chansen. Mitt hem är min borg. Ska jag flytta så blir det i så fall till Portugal där jag har kompisar. Det jag inte gillar här är klimatet, inte just nu i alla fall.

Resultaten från enkäten kommer att förmedlas ut till ortens bostadsbolag och fastighetsägare och bli en del av kommunens nya bostadsförsörjningsplan.

Fakta: Två av de boendeformer som finns för äldre
  • Trygghetsboende: Lägenheter som i anslutning till boendet har gemensamhetslokal med yta för gemensamma måltider. Det finns en bovärd på plats under angivna tider. Boendet har ofta en åldersgräns på minst 70 år för att få flytta in.
  • Seniorboende: Ålderskravet brukar ofta vara minst 55 år och bostäderna ska vara anpassade för äldres behov. Seniorboende kan i vissa fall likna trygghetsboendet i och med att även de kan ha gemensamhetslokaler och bovärd.
Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.