HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bolag bjöd på vin trots nolltolerans mot alkohol

Botkyrka Botkyrkabyggens styrelse klubbade igenom en ny alkoholpolicy om nolltolerans mot alkohol. Två timmar senare drack styrelsemedlemmarna vin på bolagets bekostnad. "Hyckleri", menar Jimmy Baker, (M). "Protokollet var inte justerat", svarar styrelseordförande Bo Johansson, (S).

Botkyrkabyggens nya alkoholpolicy innebär nolltolerans mot alkohol och droger. Det innebär bland annat att Botkyrkabyggen under inga omständigheter ska bekosta alkohol vid konferenser eller andra aktiviteter.

När policyn togs reagerade styrelseledamoten Jimmy Baker, (M). I en särskrivning till beslutet skriver han att han inte står bakom delarna policyn som säger att anställda inte ska kunna bjudas på ett glas vin eller en julöl eller dricka alkohol om en anställda anordnar en after work på jobbet.
– Policyn går alldeles för långt, Botkyrkabyggen är inget frikyrkligt trossamfund eller en underavdelning till IOGT-NTO.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Hans argument för att bjuda anställda på alkohol är att det är ett av flera sätt att vara en attraktiv arbetsgivare. Ett annat är att ett glas vin eller en öl till middagen tillhör den svenska kulturen.
– Jag föreslår inga spritfester eller exCesser. När vanliga människor ser sånt här så tycker de att ”nu har PK-maffian varit framme igen”, säger han.

Men finns det ingen poäng med en strikt alkoholpolicy och att skattepengar inte går till alkohol?
– Jo, men den ska inte vara så restriktiv. Det ska vara måttligt och vid speciella tillfällen, säger han.

Han berättar att två timmar efter policyn klubbades igenom på styrelsemötet så avtackades förra vd:n Ulf Nyqvist med middag och vin på restaurang.
– Det var fri påfyllning och det tycker jag är snudd på hyckleri att besluta om det och sedan sätta sig ner och dricka vin, säger han.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

Bo Johansson, (S) och ordförande i Botkyrkabyggen, säger att bolaget tidigare bjöd på ett glas vin eller en öl men att de som helägt bolag ska följa kommunens nya policy.
– Jag har inget till övers för synsättet att vi ska bjuda på öl eller vin. Och jag tror inte vanligt folk tycker policyn är konstig utan fullt naturlig.

Men hur ser du på att ni klubbade igenom policyn och några timmar senare drack vin när ni tackade av Ulf Nyqvist?
– Policyn började gälla när protokollet var justerat två veckor senare. Det där var sista gången bolaget bjöd på vin och en avtackning för Ulf som redan var inbokad, säger han.

Läs också Stendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen Efter Hem & Hyras granskning: minister försvarar lagen som sätter dit hemlösa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.