HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Boråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt – nämnden oenig

Borås Den 25-åriga trebarnsmamman vågade inte skriva sig på sin egen lägenhet på grund av hot. AB Bostäder i Borås menar att hon olovligen hyrt ut i andra hand. Nu har hyresnämnden beslutat att hon förlorar kontraktet.
Foto: Anna-Karin Löwendahl
En oenig hyresnämnd beslutade att den 25-åriga trebarnsmamman skulle förlora sitt hyreskontrakt hos AB Bostäder i Borås.

Den 25-åriga trebarnsmamman hyr, sedan augusti förra året, en lägenhet med två rum och kök av Borås kommunala bostadsbolag AB Bostäder. AB Bostäder menar dock att hon inte bor i lägenheten utan att hon olovligen hyr ut den i andra hand till sin bror.

Det hela uppdagades när kvinnan bad om att få bostaden renoverad och AB Bostäder kom för att besiktiga lägenheten. Kvinnan var då inte själv på plats utan det var hennes bror som visade vad som behövde åtgärdas.

Läs ocksåEtt par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i BoråsKollage med Abdirisaq Muse, råtta och Stefan Lindborg

AB Bostäder tog då reda på att kvinnan själv aldrig varit folkbokförd i den aktuella lägenheten. Utan att hon var det i en annan lägenhet i Borås. Då man ska vara folkbokförd och bo i den lägenhet som man hyr bestämde sig AB Bostäder för att säga upp hyreskontraktet.

Kvinnan, å sin sida, menar att hon visst bor i lägenheten. Men att hon inte vågat skriva sig där då hon inte vill visa var hon bor. Bakgrunden är att hennes man suttit i fängelse och att hon fått ta emot hot från personer som känner hennes man.

I den lägenhet som hon är folkbokförd i bor visserligen hennes man, som också är pappa till de tre barnen. Men enligt kvinnan har de separerat. Att hon tillbringar ett par dagar i veckan där beror på att de vill att barnen ska träffa sin pappa. Övrig tid menar kvinnan att hon bor i sin lägenhet hos AB Bostäder.

Läs ocksåLundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Vad gäller brodern, så sover han enligt systern, över ett par nätter i veckan.

När kvinnan motsatte sig AB Bostäders uppsägning gick ärendet vidare till Hyresnämnden i Göteborg. Där har det nu varit förhandling och AB Bostäder fick rätt. Kvinnan förlorar sitt hyreskontrakt.

Men den trehövdade nämnden var oenig. Ordföranden och en av ledamöterna gick på hyresvärdens linje. Medan en av ledamöterna ansåg att kvinnan borde få behålla sitt kontrakt. Enligt honom har kvinnan lämnat en trovärdig förklaring till varför hon valt att inte folkbokföra sig i den aktuella lägenheten. Han anser inte att det är bevisat att kvinnan verkligen inte bor i lägenheten som hon hyr.

Läs ocksåVärden skyllde överhyra på dyra parkeringsavgifter - måste betala tillbaka 200 000Hyresgäst Mikael Lundh i porten till huset där han betalat tusentals kronor för mycket i hyra.

Beslutet kan komma att överklagas.

Läs också Hyresgäster om svartuthyrning – inte så vanligt som du tror Niobarnsfamilj hotades av vräkning - hade två lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.