Annons

Boråsvärd tog ut närmare 45 procent i överhyra – tvingas betala tillbaka

Borås Boråsvärden tyckte renoveringen var värd en hyreshöjning på nästan 45 procent och struntade i att förhandla. Nu får hyresgästen tillbaka närmare 14 000 kronor i överhyra och Hyresgästföreningen får 10 000 i skadestånd.
Kvinna fick tillbaka överhyra efter beslut i hyresnämnden.
Foto: AnnaKarin Löwendahl / Åsa Eriksson
En kvinnlig hyresgäst i Borås får tillbaka nästan 14 000 kronor efter att ha betalat för mycket i hyra i sju månader.

Sommaren 2022 flyttade en kvinna in i ett hyreshus med totalt elva lägenheter i Borås. Huset ägs av en privat värd och har sedan våren 2019 förhandlingsordning med Hyresgästföreningen. Den framförhandlade hyran låg på 4 203 kronor i månaden. Ändå fick kvinnan betala en månadshyra på 6 060 kronor. En överhyra på nästan 45 procent.

Ärendet hamnade i Göteborgs hyres- och arrendenämnd där hyresgästen företräddes av Hyresgästföreningen. Hennes krav var att få tillbaka överhyran som vid det laget uppgick till 13 778 kronor. Därutöver krävde Hyresgästföreningen skadestånd för det avtalsbrott som den privata värden gjort sig skyldig till när han höjde hyran utan förhandling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Kostsam renovering

Värden, å sin sida, menade att lägenheten som kvinnan flyttade in i var så välrenoverad att hyreshöjningen var berättigad. Han menar att lägenheten har uppdaterats till modern standard. Att kök och badrum har renoverats samt att el-, rörledningar samt alla ytskikt är nya.

Annons

En totalrenovering som, enligt värden, kostat omkring 300 000 kronor att genomföra och som berättigade en så kallad förstagångshyra. Vidare menar värden att han sagt upp förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen och att någon förhandling därför inte var nödvändig.

Ingen förstagångshyra

I sitt beslut slår nämnden fast att lägenheten visserligen är renoverad men att det inte handlar om en så omfattande ombyggnad att det kan bli tal om så kallad förstagångshyra. Och när det gäller förhandlingsordningen så har värden sagt upp den från årsskiftet 2022/23. Men Hyresnämnden har förlängt avtalet ytterligare ett år.

Annons

Värden ska nu betala tillbaka 13 778 kronor plus ränta till kvinnan samt ytterligare 10 000 kronor i skadestånd till Hyresgästföreningen.

Fakta: Detta är förstagångshyra
  • Kan användas vid nyproduktion eller omfattande ombyggnation.
  • Kallas även inflyttningshyra eller egensatt hyra och avtalas direkt med hyresgästen utan förhandling.
  • Kan prövas av hyresnämnden efter sex månader, och kan då komma att sänkas om den inte är skälig enligt bruksvärdesregeln.
  • I hyresförhandlingslagens förarbeten står det att om förhandlingsordningens parter inte har kommit överens om något annat är avtalsfriheten vid tecknande av nya hyresavtal begränsade till att gälla fastställande av förstagångshyror. Det vill säga hyra för nybyggda lägenheter och lägenheter som efter ombyggnad är så förändrade att de inte kan anses vara samma lägenhet som före ombyggnaden.

 

 

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.