HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Borgen var otillåtet statsstöd

Nyheter ​Göteborgs kommuns borgensåtagande för ett kommunalt renhållningsbolag strider på EU:s stadsstödsregler. Det slår kammarrätten fast i en ny dom. Fastighetsägarna menar att domen kan få betydelse även när den nya lagen om kommunala bostadsbolag ska prövas. Hyresgästföreningens förbundsjurist är av en annan uppfattning.

​Kammarrättens ändrar därmed ett tidigare beslut i länsrätten. Att Göteborgs kommun ingått ett borgensåtagande på över 540 miljoner kronor för det kommunala renhållningsbolaget Renova snedvrider konkurrensen. Borgensåtagandet skulle därmed ha anmälts till EU innan det verkställdes.

Domen välkomnas av Fastighetsägarna, organisationen för de privata hyresvärdarna, som menar att domen även kommer att få betydelse för bostadssektorn. Vid årsskiftet trädde en ny lag om kommunala bostadsbolag i kraft. Den innebar bland annat att alla kommuner ska ta ut en borgensavgift av det kommunala bostadsföretaget. Det vill säga en avgift om kommunen går i borgen för de lån som bostadsbolaget har. Annars snedvrids konkurrensen gentemot de privata fastighetsägarna.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få se samma samstämmighet när andra begrepp i de nya regel-verken ska prövas, exempelvis affärsmässighet och bruksvärde. Domen är också ett tecken på den för-ändring som åstadkommits genom Fastighetsägarnas EU-anmälan 2005 och som nu lett till ett nytt, rättvisare regelverk, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Läs ocksåPojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt

Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström, anser inte att kopplingen till den nya lagen om kommunala bostadsbolag är lika tydlig.
– Kammarrättens beslut bygger på en lagstiftning som sett likadan ut sedan början av 90-talet även om den inte prövats särskilt ofta, säger P-G Nyström.

Läs också Hyresvärd slarvade med deposition på 23 000 kronor – nya ägaren tvingas betala igen Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten Värden ville vräka covidsjuk 72-åring - utreddes för terrorism och penningtvätt Fiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.