Annons

Borgen var otillåtet statsstöd

Nyheter ​Göteborgs kommuns borgensåtagande för ett kommunalt renhållningsbolag strider på EU:s stadsstödsregler. Det slår kammarrätten fast i en ny dom. Fastighetsägarna menar att domen kan få betydelse även när den nya lagen om kommunala bostadsbolag ska prövas. Hyresgästföreningens förbundsjurist är av en annan uppfattning.

​Kammarrättens ändrar därmed ett tidigare beslut i länsrätten. Att Göteborgs kommun ingått ett borgensåtagande på över 540 miljoner kronor för det kommunala renhållningsbolaget Renova snedvrider konkurrensen. Borgensåtagandet skulle därmed ha anmälts till EU innan det verkställdes.

Domen välkomnas av Fastighetsägarna, organisationen för de privata hyresvärdarna, som menar att domen även kommer att få betydelse för bostadssektorn. Vid årsskiftet trädde en ny lag om kommunala bostadsbolag i kraft. Den innebar bland annat att alla kommuner ska ta ut en borgensavgift av det kommunala bostadsföretaget. Det vill säga en avgift om kommunen går i borgen för de lån som bostadsbolaget har. Annars snedvrids konkurrensen gentemot de privata fastighetsägarna.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få se samma samstämmighet när andra begrepp i de nya regel-verken ska prövas, exempelvis affärsmässighet och bruksvärde. Domen är också ett tecken på den för-ändring som åstadkommits genom Fastighetsägarnas EU-anmälan 2005 och som nu lett till ett nytt, rättvisare regelverk, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström, anser inte att kopplingen till den nya lagen om kommunala bostadsbolag är lika tydlig.
– Kammarrättens beslut bygger på en lagstiftning som sett likadan ut sedan början av 90-talet även om den inte prövats särskilt ofta, säger P-G Nyström.

Annons
Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.