Borgen var otillåtet statsstöd
Kammarrättens ändrar därmed ett tidigare beslut i länsrätten. Att Göteborgs kommun ingått ett borgensåtagande på över 540 miljoner kronor för det kommunala renhållningsbolaget Renova snedvrider konkurrensen. Borgensåtagandet skulle därmed ha anmälts till EU innan det verkställdes.
Domen välkomnas av Fastighetsägarna, organisationen för de privata hyresvärdarna, som menar att domen även kommer att få betydelse för bostadssektorn. Vid årsskiftet trädde en ny lag om kommunala bostadsbolag i kraft. Den innebar bland annat att alla kommuner ska ta ut en borgensavgift av det kommunala bostadsföretaget. Det vill säga en avgift om kommunen går i borgen för de lån som bostadsbolaget har. Annars snedvrids konkurrensen gentemot de privata fastighetsägarna.
– Jag är övertygad om att vi kommer att få se samma samstämmighet när andra begrepp i de nya regel-verken ska prövas, exempelvis affärsmässighet och bruksvärde. Domen är också ett tecken på den för-ändring som åstadkommits genom Fastighetsägarnas EU-anmälan 2005 och som nu lett till ett nytt, rättvisare regelverk, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.
Hyresgästföreningens förbundsjurist P-G Nyström, anser inte att kopplingen till den nya lagen om kommunala bostadsbolag är lika tydlig.
– Kammarrättens beslut bygger på en lagstiftning som sett likadan ut sedan början av 90-talet även om den inte prövats särskilt ofta, säger P-G Nyström.