Annons

Borgensavgift slår hårdast mot små orter

Nyheter ​Årets hyresförhandlingar är i stort sett avslutade. På flera håll har det nya kravet på borgensavgift spätt på höjningarna. Och Hyresgästföreningen befarar att det kan bli ännu värre till nästa år.

​Kommunala bostadsbolag ska inte ha några fördelar jämfört med sina privata konkurrenter. Det är en konsekvens av den nya lag om kommunala bostadsbolag som trädde i kraft vid årsskiftet. Kommunerna ska numera ta ut en avgift om man lånat ut pengar till det allmännyttiga bostadsbolaget med kommunal borgen, till villkor som är förmånligare än om bolaget skulle låna hos en bank.

Enligt statistik från Sabo, de kommunala bostadsbolagens paraplyorganisation, lånade 2009 en dryg fjärdel av Saboföretagen pengar från kommunen. Av dem betalade en fjärdedel ingen borgensavgift. På sina håll har därför införandet av en borgensavgift och dess storlek vållat heta diskussioner mellan Hyresgästföreningen och det kommunala bostadsbolaget i hyresförhandlingarna.  
– Generellt sett har de stora bostadsbolagen haft borgensavgifter sedan tidigare. Mindre orter där det finns överskott på lägenheter drabbas hårdast av förändringen, säger Roland Sernlind, förhandlingsansvarig på Sabo.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Det beror dels på att dessa bolag i många fall inte haft någon borgensavgift sedan tidigare, dels på att avgiften ska vara högre för bolag på avfolkningsorter med tomma lägenheter. Ju större risk det innebär att låna ut pengarna, desto högre borgensavgift. Roland Sernlind uppskattar att avgiften brukar vara mellan 0,25 och 0,5 procent av lånesumman.

Annons

För att slå fast hur hög avgiften ska vara bör bostadsbolaget fråga ett antal banker vad bolaget skulle få för ränta hos dem. Det är Roland Sernlind och Göran Svensson, förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen, överens om.
– Avgiften får inte vara för liten, då är det otillåtet statsstöd, och den får inte vara för stor, då innebär det att pengar förs över från bostadsbolaget till kommunen, säger Göran Svensson.

Han tror, tvärtemot Roland Sernlind, att borgensavgifterna kan bli en ännu större tvistefråga hyresförhandlingarna som drar igång till hösten.
– Många kommuner hann inte med att anpassa sig till den nya lagstiftningen i år, spår Göran Svensson.

Annons
Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Ibland annat Ulricehamn, Lysekil, Arvika och Piteå har borgensavgiften varit en stor del i hyreshöjningen. I Lysekil och Ulricehamn har kommunernas höjning överklagats till förvaltningsrätten. 

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.