Annons

”Bostaden ska inte vara en fråga om ekonomi”

Göteborg Hyresgästföreningen i Västra Sverige protesterar mot ombildningar, marknadshyra och utförsäljning av hyresrätter. Och många är med på tåget. I dag slöt 500 hyresgäster upp på ett massmöte i Göteborg.

Vid Järntorget i Göteborg står en skylt med ett tydligt budskap: ”Nej till marknadshyror.” Hyresgästföreningen i region Västra Sverige har reserverat 700 platser på biograf Draken för ett massmöte med hyresrätten i fokus.

Camilla Niklasson, hyresgäst i Majorna, är en av alla som är på väg in. Hon tycker att hyresrätten är hotad i dag och nämner hyresvärdar som renoverar upp lägenheterna så att folk inte har råd att bo kvar som ett exempel.
– Rätt till bostad borde vara en mänsklig rättighet och det är det inte med den hyressättningen som är i dag, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad hoppas du att möte ska leda till?
– Jag hoppas att det kan öka medvetenheten bland allmänheten i stort och bland politiker. Så att frågan blir en fråga för alla, för alla berörs.

Pom Sandhagen från Hammarkullen är också på väg in till mötet. Hen ser ett behov av att lyfta frågor om bostadssegregering, hyror, omvandling … Främsta skälet att protestera för hyresrätten är att marknadshyror nu är på tapeten.
– Att ha en trygg bostad ska inte vara en fråga om ekonomi eller klass. Sedan tycker jag att det är väldigt viktigt att Hyresgästföreningen finns, därför känns det viktigt att vara här.

Annons

Bakgrunden till mötet är bland annat januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna där ett av förslagen är att införa marknadshyror i nyproduktion.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Kristofer Lundberg, regionordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige, inledde sitt tal med att beskriva en bostadsmarknad i kris. Utförsäljningar, hemlöshet, hyreshöjningar som tvingar människor från sina hem. Råttor, mögel, vägglöss i fastigheter som inte sköts om.

– Vi behöver en ny bostadspolitik i det här landet, men januariavtalet kommer att förvärra krisen och öka segregationen. Hyresgästföreningen i Västra Sverige har kallat till det här massmötet för att inleda kampen mot januariavtalet och det systemskifte som nu sker på svensk bostads- och arbetsmarknad, sa han i sitt tal.

Annons

Karin Boklund och sonen Adam Boklund lyssnar i en av de främre bänkraderna på Draken. Hon bor på Långströmsgatan men var nära att tvingas flytta på grund av kraftiga hyreshöjningar när lägenheten började rustas upp rejält efter att hyreshuset fått en ny ägare.
– Jag är helt klart berörd av de frågor som mötet tar upp och blir det absolut om de ska införa marknadshyror och minska beståndet av hyresrätter. Jag måste vara här!

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Hjälper det att ha massmöte?
– Jag hoppas det. Men det känns som att det borde finnas överallt i hela landet. För det här gäller alla, i och med att regeringen börjat ta beslut som faktiskt skadar oss, säger Karin Boklund.
– Jag tror att de här förslagen har väldigt lite stöd ute i samhället. Det är viktigt att man kommer samman och får känna att man har en viss kraft tillsammans, säger Adam Boklund.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation” Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.