Annons

Bostadsbolagen medvetna om felaktig folkbokföring

Halmstad Under senaste åren har antalet personer som felaktigt folkbokfört sig ökat. Företrädare för HFAB, Landskronahem och ABK svara på hur de ser på och arbetar med problematiken.
Felaktig folkbokföring är problematiskt för kommunerna.

Efter Hem & Hyras avslöjande om att flera lägenheter inom Landskronahems bestånd misstänks användas för felaktig folkbokföring, medger bolagets vd att man är medvetna om problematiken.
– Om vi ponerar att det rör sig om svarta kontrakt så är det någon som drar vinning av att utnyttjar människor i en utsatt situation. Det i sig är en problematik som är viktigt att hantera, men det är något som lagstiftare måste arbeta med, säger Helena Fremle, vd på Landskronahem.

Helena Fremle förklarar att man regelbundet utför kontroller för att finna eventuella felaktigheter.
– Det känns som att vi har situationen under kontroll och vi arbetar aktivt med frågan. Vi har gjort en genomlysning av vårt bestånd och sett några enstaka fall där det inte varit okej. Men vi har inte kunnat se ifall det rör sig om svarta kontrakt, vi kan bara se att det är många skrivna på samma adress. Utifrån detta kan man göra vissa antaganden.
– Lagstiftningen är inte utformad utifrån den situation vi befinner oss i, den ger oss inga instrument att arbeta utifrån och det är svårt att driva ärenden vidare. Man får ju lov att ha många skrivna på en adress, det stora problemet är att det inte är någon tydlighet i lagstiftningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Även i Halmstad är förekomsten av lägenheter med felaktigt folkbokförda vanligt. Det menar Ulf Nilsson, chef för affärsutveckling och kommunikation på HFAB.
– Vi har lagt märke till problematiken och tycker oss också märka av att det ökat i omfattning de senaste åren. I takt med bostadsbristen i Sverige ökar så är vår bedömning att även de olika typerna av oriktiga hyresformerna ökar.

Annons

Ulf Nilsson menar att det inte finns några särskilda områden i Halmstad som sticker ut, problematiken förekommer över hela beståndet.
– Detta ser vi genom en rad olika normavvikelser. Det kan komma fram i dialog med grannar och medarbetare. Det kan också röra sig om spring i trapphus och annat som avviker från hur det brukar se ut. Frågan är på vilket vis det verkligen är ett problem med felaktig folkbokföring om personerna i fråga inte bor i lägenheterna.
– För oss är det viktigt att veta hur många som bor i en fastighet i händelse av en olycka. Men detta är inte minst ett samhällsproblem. Det försvårar samhällsplaneringen i stort när det förekommer grova fel i folkbokföringen, säger Ulf Nilsson.

Liksom i Halmstad har omfattningen av felaktig folkbokföring ökat även i Kristianstad. Företrädare för kommunala AKB har hört olika summor figurera.
– Problemet är säkerligen lika utbrett i Kristianstad, som på flertalet andra orter. Vi har hört talas om att det figurerar summor på 1000 kronor i månaden för att folkbokföra sig hos någon annans adress i Kristianstad, säger Roland Prommersberger, Bosocial samordnare vid AB Kristianstadsbyggen.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

Att felaktig folkbokföring är ett problem för kommun och bostadsbolag är uppenbart menar Roland. Detta oavsett om det är ett lagbrott eller ej.
– Felaktig folkbokföring kan vara problematiskt på olika sätt. Exempelvis vid en lägenhetsbrand då räddningstjänsten är intresserade av vem eller vilka som bor i lägenheten. Från och med maj förra året har vi en generell regel om 13 kvadratmeter per person för lägenhetsboende. Den som bor i lägenheten ska vara folkbokförd där och ingen annan. I det fall andra är folkbokförda i lägenheten kan vi begära att kontraktsinnehavaren vidtar rättelse och gör man inte det riskerar man att hyresavtalet sägs upp. Ännu har vi in prövat något dylikt ärende rättsligt, säger Rolan Pommersberger.

Annons

Läs artikeln i vilken Hem & Hyra avslöjar lägenheter som misstänks användas för felaktig folkbokföring.

Läs också Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem" Heimstaden tvingas backa - felaktig folkbokföring sågas som skäl för uppsägning Skrev sig på obebyggd tomt - misstänks för brott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.