Annons

Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning

Halmstad HFAB i Halmstad inför nu en tjänst som ska göra det enkelt för hyresgäster att anonymt tipsa om grannar som hyr ut svart. Hyresgästföreningens jurist är tudelad: ”Det kan slå fel”.
En bild på en man och en bild på en ytterdörr
Foto: HFAB/ Gry Ellebjerg
Niklas Ståhl, HFAB.

Förra året upptäckte HFAB cirka 120 fall där hyresgäster utan tillåtelse hyrde ut sina lägenheter. Dessa hyresgäster blev uppsagda och lägenheterna gick tillbaka till bostadskön.

120 lägenheter är ungefär en procent av det allmännyttiga bostadsbolagets lägenheter. Det vanligaste var att någon flyttat från lägenheten och utan tillåtelse hyrde ut i andra hand. Till exempel en förälder som hjälpte sitt barn eller någon som blev sambo på annat håll men behöll lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Finns fler som hyrs ut svart

Enligt bostadsbolaget förekommer också att lägenheter används för att hyra ut sängplatser, eller ta ut ockerhyror för att tjäna pengar. Inga sådana fall har dock varit uppenbara och blivit polisanmälda.

HFAB är övertygad om att det finns ännu fler lägenheter som hyrs ut svart.

– Man brukar prata om att det kan handla om cirka fem procent. Men det är svårt att veta exakt, säger Niklas Ståhl, chef för bolagets bostadssociala avdelning.

Läs ocksåHär är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkasBildkollage med en ryggtavla i blå jacka och röd stickad mössa. En husfasad med balkonger och ett förstoringsglas i vilket man ser fingrar som håller en penna och skriver på ett andrahandsavtal.

Enligt honom får de in hundratals tips varje år om misstankar att namnen på dörrar inte stämmer med de som faktiskt bor i lägenheterna. För bostadsbolaget är det en säkerhets- och trygghetsfråga att det är rätt personer. Inte minst för grannarna. Det är också en rättvisefråga för de som står i bostadskön.

Tipsen kommer in från olika håll. Hyresgäster kan ringa, mejla eller göra fysiska besök. Många tips är från den egna personalen som jobbar ute i bostadsområdena.

Annons

Bild på en trappuppgång.

Läs ocksåFörhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nuEn tvådelad bild. En del visar två anonyma män i kavaj som står med armarna i kors och vänder ryggen mot varandra. En del visar en äldre man med mustasch och grått hår.

Nu blir det ännu lättare att tipsa och man kan göra det anonymt i ett webbformulär på bolagets hemsida. Enligt Niklas Ståhl är orsaken att vissa hyresgäster kan vara rädda för att själva bli utsatta om de anger sin granne.

– Vi hoppas att det här blir en enklare väg att anmäla om man tror att det är något som inte stämmer, säger han.

”Kan få konsekvenser”

I Skåne har Helsingborgshem och ABK i Kristianstad infört liknande tjänster. Hyresgästföreningens jurist Johan Perup manar till eftertänksamhet. Han säger att han har full förståelse för att det är viktigt för bostadsbolagen att veta vilka som bor i deras lägenheter och att allt står rätt till. Men att grannar kan anmäla anonymt kan få konsekvenser.

– Det gränsar till angiveri och ett kontrollsamhälle. Det blir lätt för grannar som kommit på kant att anonymt anmäla varandra vilket kan slå riktigt fel.

Bild på en jurist.
Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen.

Han har på senare tid företrätt hyresgäster som fått sina hyreskontrakt uppsagda men menar att de är oskyldiga. Då kan den juridiska processen ta lång tid.

Annons

– Det skapar en otrolig ångest om du vet att du riskerar att förlora ditt kontrakt.

Säger upp sig själv

Niklas Ståhl på HFAB ser inga risker med tjänsten.

– Inte i förhållande till problem med att lägenheter kan användas till brottslig verksamhet eller på annat olämpligt sätt. Är det så att vi märker att det bara blir massa angiveri som inte leder någonstans, då lägger vi ner tjänsten, säger han.

Enligt Niklas Ståhl brukar den som bli påkommen säga upp sig själv. Det är mycket ovanligt att det blir en juridisk process som en domstol måste hantera.

– Vi gör vår utredning och när vi väljer att gå vidare så har vi så mycket bevis att det är enkelt för hyresgästen att säga upp sig.

Fakta: Myndigheter som utlovar anonymitet vid tips

Försäkringskassan: Vill ha tips om misstankar om personer eller ett företag får ersättning från Försäkringskassan men inte har rätt till det.

Skatteverket: Tar emot tips om misstänkt skattefusk.

Ekobrottsmyndigheten: Vill ha tips för att förebygga och bekämpa ekobrott.

Fakta: Myndigheter som utlovar anonymitet vid tips:

Fakta: Du måste ha värdens tillstånd för att hyra ut i andra hand - tuffare regler sedan 2019

Läs också Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas" Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.