Annons

Bostadsbolaget säljer hyreshus i centrala Mjölby

Mjölby Bostadsbolaget i Mjölby säljer Hallenhuset med 39 lägenheter. Bolaget vill få in pengar till andra satsningar, men även undvika att bli alltför dominerande på hyresmarknaden i kommunen.
Foto: Jenny Knutsson
Hallenhuset, som ligger granne med Svartån i centrala Mjölby, ska säljas nästa år.

— Vi har byggt 170 lägenheter sedan 2015 och vi ska inte bli för stora på hyresmarknaden här i Mjölby. Det andra skälet är att vi behöver få in pengar för framtida underhåll och renovering. Vi har också ett uppdrag från vår ägare, kommunen, att vi ska vara aktiv på marknaden genom köp och försäljningar, säger Bostadsbolagets vd Torbjörn Olsson.

Enligt ägardirektiven som har klubbats av kommunfullmäktige så får bolaget sälja upp till tio procent av beståndet utan att fråga kommunen om lov. Bostadsbolaget äger och förvaltar cirka 2 600 lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hallenhuset ligger centralt, på Norra Strandvägen mitt i Mjölby, och består förutom de 39 lägenheterna av sex kommersiella lokaler och en källarvåning. Fem av lokalerna är uthyrda i dagsläget, bland annat till två restauranger.

Beslutet att sälja fattades av en enig bolagsstyrelse.

Torbjörn Olsson vill inte spekulera i husets marknadsvärde.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Finns det några kända intressenter?

— Nej, inte vad jag vet. Vi ska börja träffa mäklare om någon vecka, det blir första steget.

Han räknar med att fastigheten kommer ut för försäljning någon gång under första halvåret 2020.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

— Det är viktigt för oss att det blir en bra försäljning, så vi kommer vara med i processen ordentligt här. Jag kan inte lova någonting, men såklart gör vi allt för att det ska vara seriösa köpare som tar över, säger Torbjörn Olsson.

Annons

Hyresgästerna har informerats.

— Vi har lagt lappar i brevlådorna och lokalhyresgästerna har vi pratat med. Det känns viktigt att hyresgästerna tidigt får reda på att det är på gång.

Bostadsbolaget försökte sälja Hallenhuset redan 2013 men affären föll då köparen inte fick lån och bolagets dåvarande styrelse beslutade att behålla fastigheten tills vidare. Det är ett av skälen till att just Hallenhuset valts ut även denna gång, tillsammans med faktorer som läge och husets storlek.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.