Annons

Bostadsbrist nu även i länets småorter

Västmanland Nio av tio kommuner i Västmanland har bostadsbrist. Problemet gäller inte längre bara centralorterna. Även i småorterna fattas det i dag bostäder i sju kommuner. Det visar länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys.
Foto: Monika Steczkó
I Västerås färdigställde 707 nya bostäder för året. Men det räckte inte. Både i stan och ytterområdena är det stor bostadsbrist.

Det byggs ungefär tusen nya bostäder per år i Västmanland. Men det räcker inte. Befolkningen ökar snabbare än vad bostadsmarknaden klarar av att hantera.

Det generella underskottet gör att det blir extra svårt för särskilda grupper som nyanlända, ungdomar, studenter och äldre att få tag på en bostad.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Årets bostadsmarknadsanalys från länsstyrelsen visar att det råder bostadsbrist i hela länet med undantag av Skinnskatteberg.

Tendensen är att avsaknaden av bostäder sprider sig från centralorterna och ut i de mindre kommundelarna.

Så sent som 2014 hade åtta av kommuner balans eller till och med överskott på bostäder utanför centralorterna. Men i dag är det bara tre kommuner som klarar av att matcha tillgång med efterfrågan på de mindre orterna, nämligen Arboga, Köping och Skinnskatteberg.

Annons
Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Någon snabb förbättring är inte att räkna med. Enligt kommunernas bedömning för de kommande tre åren kommer bostadsbristen att bestå i de nio kommuner där det fattas bostäder i dag.

När det gäller hyreslägenheter är behovet allra störst av tvåor och treor. I Västerås är det brist på lägenheter i alla storlekar medan det i Köping framför allt saknas större lägenheter, vilket innebär att det är svårt att få igång fungerande flyttkedjor och frigöra villor som ägarna egentligen vill lämna.

Orsaken till att det byggs för lite är framför allt, enligt uppgifter från kommunerna, höga  byggkostnader och brist på planlagd, attraktiv mark.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Men i länsstyrelsens analys riktas också försiktigt formulerad kritik mot kommunerna själva samt även viss självkritik.

Annons

Rapportförfattarna menar att kommunerna inte använder alla strategiska verktyg som exempelvis att sätta upp riktlinjer för bostadsförsörjningen, ge ägardirektiv till allmännyttan och samarbeta med andra.

”Kommunerna kan i större utsträckning använda sig av de verktyg som finns”, skriver länsstyrelsen i sin sammanfattning och tillägger att man själva också kan bli bättre på att stötta kommunerna i deras strategiska arbete med bostadsförsörjningen.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun 2017 2016 2015 2014
Skinnskatteberg Balans Underskott Underskott Balans
Surahammar Underskott Underskott Underskott Underskott
Kungsör Underskott Underskott Underskott Balans
Hallstahammar Underskott Underskott Underskott Underskott
Norberg Underskott Underskott Underskott Överskott
Västerås Underskott Underskott Underskott Underskott
Sala Underskott Underskott Underskott Underskott
Fagersta Underskott Underskott Underskott Överskott
Köping Underskott Underskott Underskott Underskott
Arboga Underskott Underskott Balans Balans
Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Friad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet" Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.