Annons

Bostadsbristen i Skåne – ett akut läge

Malmö Under måndagen måndagen presenterades Hyresgästföreningens nya rapport “Bostadsbristens landskap – Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016”.
Foto: Anders Paulsson
Lars-Erik Lövdén, styrelseordförande för MKB.

I publiken – representanter från Hyresgästföreningen och makthavare i form av skånska politiker representanter från bostadsbolag. På dagordningen – en färsk kartläggning av bostadsmarknaden på Sveriges sydspets.

Under måndagsförmiddagen presenterades Hyresgästföreningens nya rapport “Bostadsbristens landskap – Kalla fakta om folk och hus i Skåne 2016” under en presskonferens på Sankt Gertrud i Malmö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det byggs mer än tidigare men rapporten är ändå bitvis en dyster läsning och dagens situation beskrivs som akut. Några av slutsatserna av:

  • Det byggs fortfarande för få hyresrätter i Skåne och med en allt för för hög hyra för många blivande hyresgäster. Det är en utmaning både för stad och glesbygd.

  • Bristen slår hårt mot unga som är på väg in på bostadsmarknaden. I bara Malmö och Lund saknas 13 000 bostäder för gruppen.

  • 29 av Skånes 33 kommuner har bostadsbrist. Ingenstans finns ett överskott.

    Annons
  • Marknaden styr i allt för hög grad.

Rapporten som helhet finns för nedladdning och läsning här, med siffror kommun för kommun.

Bland deltagarna under måndagens presskonferens fanns Lars-Erik Lövdén, styrelseordförande för det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Vad är det viktigaste som kommer fram i rapporten?

– Även om bostadsbyggandet har ökat i Skåne så är det inte tillräckligt. Vi måste bygga för en rimlig hyra, för ungdomar och för folk med normala inkomster.

Hur tar ni till er av innehållet?

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Vi jobbar redan i den riktningen och ökar produktionen till 750 hyresrätter per år. Men det är en tuff utmaning som vi står inför.

Annons

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder sammanfattade intrycken av presentationen:

– Hyresgästerna betalar mest av sin disponibla inkomst för sitt boende. Man måste göra något åt skattesystemet. Har vi 40 miljarder i subventioner går fem till hyresrätter och 35 till ägda boenden. Vi måste balansera detta annars kommer hyresrätten inte att överleva. Man ska kunna bo i hyresrätt hela livet, säger hon.

Situtionen i Skåne har växt fram under lång tid och hon efterfrågar mer ansvar och fokus på frågan från politiskt håll.

– Alla behöver goda hem att växa upp i, säger hon.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.