HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Bostadsbristen minskar i Västerbotten

Västerbotten Läget på bostadsmarknaden i Västerbotten fortsätter att förbättras. Nio kommuner bedömer i dag att de har balans mellan tillgång och efterfrågan. Den som vill vara helt säker på att hitta en ledig bostad kan flytta till Vindeln. Där är det nu överskott på lägenheter och hus.
83 procent av alla nya bostäder i Västerbotten byggdes förra året i Umeå.

Så sent som 2016 var det bara en av Västerbottens 15 kommuner som hade en bostadsmarknad i balans, nämligen Dorotea.

Därefter har det gradvis skett en förbättring. Enligt länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys är det i år nio kommuner som har balans, tre fler än 2019. Detta sedan Bjurholm, Sorsele och Vilhelmina gått från rött till grönt på färgskalan i rapporten.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Eftersom Vindeln i dag har ett överskott på bostäder är det bara fem kommuner kvar med numerär bostadsbrist: Umeå, Skellefteå, Vännäs, Robertsfors och Storuman.

Tittar man enbart på centralorterna är det åtta kommuner som har underskott på bostäder. Det är en stor förändring jämfört med 2017 års bostadsmarknadsanalys då 13 kommuner uppgav att de hade en brist centralt.

Ute i de mindre kommundelarna, i småorter och byar, bedömer fyra kommuner – Vindeln, Robertsfors, Bjurholm och Norsjö – att det i dag till och med finns ett överskott. Alltså ett omvänt bostadsproblem att hantera.

Läs ocksåGav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att flyEn glad familj runt köksbordet. Mamma, pappa och två barn.

Men att läget på bostadsmarknaden rent siffermässigt blivit mycket bättre i Västerbotten behöver inte betyda att alla är på väg att få den bostad de behöver eller vill ha.

Länsstyrelsen konstaterar i sin rapport att det är svårt att bedöma hur många som inte har en godtagbar boendesituation i dag, sådana som bor för trångt eller som lägger för stor andel av sina pengar bara på att bo.

Utifrån statistik över ekonomiskt utsatta drar dock länsstyrelsen slutsatsen att ensamstående kvinnor och utrikes födda är extra utsatta grupper på länets bostadsmarknad.

Läs ocksåCasper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemmaPappa Anders inne i sonen Casper Sördéns rum. "Det är frustrerande för vi vill ju att barnen ska kunna vara självgående. Att flytta är ett sätt att klippa navelsträngen", säger Anders.

Takten på bostadsbyggandet är fortsatt hög. Under 2019 färdigställdes 1 205 nya bostäder i Västerbotten varav 877 var hyreslägenheter.

Obalansen inom länet är dock stor. 83 procent av de nya bostäderna byggdes i Umeå och tolv procent i Skellefteå. Övriga 13 kommuner fick nöja sig med fem procent tillsammans.

Länsstyrelsen skriver i sin analys att det i kommuner med sämre marknadsförutsättningar är svårt att tillfredsställa behoven genom att bygga nytt. I stället kan det krävas att befintliga beståndet anpassas och byggs om för att kunna användas mer effektivt.

Obalansen inom länet är också slående när man tittar på befolkningsutvecklingen. Under de senaste 30 åren har alla kommuner utom Umeå, Skellefteå och Vännäs minskat i folkmängd med mer än tio procent.

I de tre kommunerna som haft den bästa utvecklingen bor i dag 77 procent av länsinvånarna. Och det är alltså där som mer än nio av tio nya bostäder byggs.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun 2016 2017 2018 2019 2020
Bjurholm Underskott Balans Underskott Underskott Balans
Dorotea Balans Underskott Balans Balans Balans
Lyckelse Underskott Underskott Underskott Balans Balans
Malå Underskott Underskott Balans Balans Balans
Nordmaling Underskott Underskott Överskott Balans Balans
Norsjö Underskott Underskott Balans Balans Balans
Robertsfors Underskott Underskott Underskott Underskott Underskott
Skellefteå Underskott Underskott Underskott Underskott Underskott
Sorsele Överskott Balans Underskott Underskott Balans
Storuman Underskott Underskott Underskott Underskott Underskott
Umeå Underskott Underskott Underskott Underskott Underskott
Vilhelmina Underskott Underskott Balans Underskott Balans
Vindeln Underskott Underskott Underskott Underskott Överskott
Vännäs Underskott Underskott Underskott Underskott Underskott
Åsele Överskott Balans Överskott Balans Balans
Läs också Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.