Annons

Bostadsbristen skrämmer bort studenter från storstäder

Nyheter Svårigheten att hitta en bostad i storstäderna gör att studenter funderar på att flytta. Både under och efter studietiden. Det visar en ny rapport.

I undersökningen har 240 studenter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö-Lund svarat på frågor om hur bostadsbristen påverkar deras vilja och möjlighet att bo och arbeta i regionen.

Resultatet: 14 procent någon gång övervägt att flytta under studietiden på grund av bostadsbristen, 18 procent har funderat på att flytta efter studierna och nästa lika många har låtit bli att söka jobb i storstadsregionerna på grund av svårigheten att hitta tak över huvudet. Fem procent har tackat nej till jobberbjudande av samma anledning. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man ska inte behöva anpassa sin livssituation efter tillgången på bostäder, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen.  

Annons

Hyresgästföreningens slutsats är att bostadsbristen är ett hinder för god ekonomisk tillväxt. 

– Bostadsbristen påverkar, både på ett personligt plan och för samhället i stort, säger Ylva Westander. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Läs hela rapporten här

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.