Annons

Bostadsbristen skrämmer bort studenter från storstäder

Nyheter Svårigheten att hitta en bostad i storstäderna gör att studenter funderar på att flytta. Både under och efter studietiden. Det visar en ny rapport.

I undersökningen har 240 studenter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö-Lund svarat på frågor om hur bostadsbristen påverkar deras vilja och möjlighet att bo och arbeta i regionen.

Resultatet: 14 procent någon gång övervägt att flytta under studietiden på grund av bostadsbristen, 18 procent har funderat på att flytta efter studierna och nästa lika många har låtit bli att söka jobb i storstadsregionerna på grund av svårigheten att hitta tak över huvudet. Fem procent har tackat nej till jobberbjudande av samma anledning. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Man ska inte behöva anpassa sin livssituation efter tillgången på bostäder, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen.  

Annons

Hyresgästföreningens slutsats är att bostadsbristen är ett hinder för god ekonomisk tillväxt. 

– Bostadsbristen påverkar, både på ett personligt plan och för samhället i stort, säger Ylva Westander. 

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Läs hela rapporten här

Läs också Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.