Annons

Bostadsforskning får stipendier från Hyresgästföreningen

Nyheter Diskriminering på Airbnb och bostadssegregationens effekter på arbetsmarknaden. Det är några av de studier som nu belönas med stipendier från Hyresgästföreningen.
Foto: Pixabay / Montage

Fyra uppsatser får 20 000 kronor vardera när Hyresgästföreningen nu delar ut stipendier kring bostadsforskning.

– Det är ett privilegium för mig att komma i kontakt med så duktiga studenter. På något sätt visar det att vår högre utbildning fungerar när den får fram så duktiga individer, säger Love Börjeson, senioranalytiker vid Hyresgästföreningen som ansvarar för stipendierna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt honom finns det flera syften med att dela ut stipendierna. Ett av dem är just att knyta kontakter inom den akademiska världen. Ett annat är att få den akademiska världen att i större utsträckning forska kring bostadspolitik.

– Sedan har vi också ett visst kunskapsbehov som vi inte kan tillfredsställa själva, säger han.

Annons

Bland pristagarna i år finns tre masteruppsatser och en kandidatuppsats. Den sistnämnda handlar om diskriminering på bostadssajten Airbnb.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

– För att vara en kandidatexamen är den väldigt välskriven, den skulle nog passera som master. Sedan är det också en viktig fråga eftersom delningsekonomin kommer att växa, även inom bostadsområdet. Där finns fördelar men också en problematik, bland annat kring diskriminering, säger Love Börjeson.

Två av de övriga handlar om bostadssegregation och dess effekter på arbetsmarknaden respektive bostadspolitiskt engagemang. Den sista handlar om språkbruk i bostadspolitiska diskussioner.

Annons

Även för nästa års stipendieutlysning är det sista ett tema som kan belönas.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Språkteknologi är komplicerat. Vi vill se om det finns studenter som kan fördjupa förra årets analys, men även om det eventuellt går att skapa automatiserade, eller halvautomatiserade, textrobotar för att interagera med våra medlemmar, säger Love Börjeson.

Fakta: Här är årets fyra stipendiater

1. Masteruppsats om bostadssegregationens påverkan på integrering på arbetsmarknaden för utrikes födda

Titel: The Impact of Segregation on Failing Labor Market Integration in Sweden – Causal or Not?

Författare: Adam Josefsson, Göteborgs universitet, Statsvetenskapliga institutionen.

En närstudie av sambandet mellan segregation och arbetsmarknadsintegration som visar att andra åtgärder är viktiga för att förbättra det sistnämnda.

2. Masteruppsats om statistisk avbildning av den bostadspolitiska diskursen i media och i riksdagens texter

Titel: Topic Modeling for Analysis of Public Discourse – Enriching Topic Modeling with Linguistic Information to Analyze Swedish Housing Policies

Författare: Anna Lindahl, Göteborgs universitet, institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.

Ett språkteknologiskt verktyg används för att analysera texter från Sveriges riksdag och nyhetsrapportering om bostadspolitik.

3. Masteruppsats om bostadssegregationens påverkan på politiskt deltagande

Titel: How Residential Segregation in Sweden Affects the Political Participation of Immigrants.

Författare: Ruben Malmström, Adam Josefsson, Göteborgs universitet, Statsvetenskapliga institutionen.

Studien visar att fattiga områden har en negativ effekt på politiskt engagemang samtidigt som invandrartäta områden tvärtom har en positiv effekt.

4. Kandidatuppsats om diskriminering i samband med lägenhetsuthyrning via Airbnb

Titel: Diskriminering i delningsekonomin – Ett fältexperiment på Airbnb.

Författare: Claudio Bethencourt och Nima Farrahi, Stockholms universitet, Nationalekonomiska institutionen.

Studien visar att identiska bostadsförfrågningar på uthyrningssajten Airbnb genererar olika svar beroende på den sökandes namnursprung.

 

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.