Annons

Bostadsbristen hot mot välfärden i Uppsala

Uppsala Uppsala län har växt med 82 158 invånare sedan millennieskiftet. Bostadsbyggandet har inte hängt med i samma höga takt. Nu varnar länsstyrelsen för att bostadsbristen kan få konsekvenser för välfärden och tillväxten i länet.
Foto: Knivsta kommun
I jämförelse med övriga landet byggs det ovanligt många bostäder i länet och då framför allt i den södra delen med Uppsala och lilla men snabbväxande kommunen Knivsta (bilden). Förra året färdigställdes 3 335 lägenheter och hus. Det är 9,7 nya bostäder per tusen invånare medan rikssnittet är 5,4

Länsstyrelsens årliga bostadsmarknadsanalys visar att det fortsätter att byggas förhållandevis många bostäder i Uppsala län men att glappet mellan tillgång och efterfrågan ändå är stort.

Samtliga åtta kommuner har i dag bostadsbrist totalt sett och i respektive centralort. I ytterområdena är det bara i Håbo som det inte fattas bostäder.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

När kommunerna tittar tre år framåt är det bara Älvkarleby som bedömer att man då bör ha fått till en bostadsmarknad i balans.

Enligt länsstyrelsens analys är läget extra bekymmersamt för unga, studenter, nyanlända, funktionshindrade och äldre

Många ungdomar som vill flytta hemifrån bor kvar hos sina föräldrar eftersom de saknar pengar, kötid och kontakter för att få sin första bostad.

Annons
Läs ocksåHöga hus väcker känslor – professorn: ”Finns många nackdelar"collage som visar ett högt hus och en äldre stadsmiljö med låga hus.

Tidigare ensamkommande barn som saknar föräldrar i Sverige har extra svårt att få egen bostad när insatserna inom socialtjänsten avslutats.

Majoriteten av länets kommuner uppger att de har underskott på lägenheter för nyanlända. Och när det gäller personer som under asyltiden bosatt sig hos vänner eller familj på eget initiativ har kommunerna heller inget särskilt ansvar att hjälpa till med att ordna boende.

Många människor befinner sig i en flerbottnad utsatthet som gör att deras möjligheter till ett boende begränsas än mer. Det gäller bland annat våldsutsatta kvinnor och kvinnor med funktionsnedsättning.

Läs ocksåSå skapade de sin kooperativa hyresrättsförening: "Det blev så bra"Engagerade. Ola Dahlgren, Anna Greta Holmgren och Åke Sandström har på olika sätt varit med och utformat, drivit och skapat boendena, i en kooperativ hyresrättsförening.

Generellt har kommunerna i sina enkätsvar uppgett att det är brist på särskilda boendeformer för funktionsnedsatta.

Men bostadsbristen börjar också bli ett problem när företag och offentlig förvaltning ska rekrytera personal. Inte minst då företagen behöver knyta till sig internationell kompetens för exempelvis forskning.

Annons

”Det är oroväckande såväl ur ett välfärdsperspektiv som ur ett tillväxtperspektiv”, skriver länsstyrelsen om bostadsbristen.

Lösningen då? Länsstyrelsen i Uppsala har ingen egen sådan och menar att frågan är för komplex för att man ska kunna förvänta sig att kommunerna ska klara upp det på egen hand.

Tillsätt en bred bostadssocial utredning med ett långsiktigt perspektiv för att trygga en bostad för alla, är länsstyrelsens förslag till regeringen.

Fakta: Förväntat byggande
Kommun Lgh i flerfamiljshus 2019 Lgh i flerfamiljshus 2020
Håbo 90 281
Älvkarleby 30 40
Knivsta 10 455
Heby 42 30
Tierp 115 140
Uppsala 1 943 1 923
Enköping 302 801
Östhammar 84 20
Läs också Här är allmännyttans bästa bygge 2024 – vd:n om priset: "Glad och stolt" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.