HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Så lång tid tar det att få studentbostad

Nyheter Bostadsmarknaden för landets studenter är fortsatt tuff – även om det blivit bättre på några orter. Läs tabellen som visar hur lång tid det tar att få bostad.
Foto: Per Orchidéen/SFS
Enligt Jacob Adamowicz, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, är bostadsläget för de flesta som börjar studera i höst tufft.

Det närmar sig terminsstart på landet högskole- och universitetsutbildningar. Men många studenter har med största säkerhet svårt att fokusera på studierna den första tiden. I bara 9 av 33 lärosäten har studenterna möjlighet att få en långvarig bostad till en rimlig hyra inom en månad. Det visar Sveriges förenade studentkårer (SFS) i sin årliga bostadsrapport, gjord bland landets studentkårer och bostadsbolag. En rimlig hyra anser organisationen vara maximalt 4 000 kronor i månaden. Jämfört med förra året så är det tre lärosäten där situationen blivit något bättre i Falun, Malmö och Örebro, medan bostadsläget blivit tuffare i Visby och Jönköping.

– Kanske har det blivit lite, lite bättre på några orter, men det hjälper ju inte när bara en av tio studenter kan fokusera fullt ut på utbildningen från början av terminen, säger Jacob Adamowicz, ordförande för Sveriges förenade studentkårers (SFS).

Läs ocksåUnik dom: Hyresvärden får rätt mot småbarnsfamilj utan toalett

Hela 12 av 33 orter är rödlistade i undersökningen. Det innebär att det tar mer än en termin att få en långvarig bostadslösning med rimlig hyra. I och med att dessa lärosäten oftast ligger i de större städerna så studerar 7 av 10 studenter i en rödlistad stad.

På de orter där det syns en förbättring så sticker Malmö ut genom att det byggts så pass många studentbostäder att det märks på bostadssituationen. I Falun baseras förbättringen på ett stabilt antal antagningar till högskolan i kombination med det fördjupade samarbetet med de kommunala bostadsbolagen, Falu- och Borlänges kommun samt Dalarnas studentkår. I Örebro bedömer SFS att förbättringen beror på ett minskat söktryck.

I Jönköping beror försämringen på att antalet utbildningsplatser ökat men bostadsbyggandet inte hängt med. Visby låg på gränsen mellan gul och röd förra året, men nu tar det definitivt mer än en termin för alla studenter att få en trygg bostad.

Läs också43-årig kvinna åtalad efter explosionen i Luleå

Förutom att bostadsbyggandet ska matcha den utbyggnad av högskolan som många politiker vill se så kräver SFS att de nyproducerade bostäderna ska ha rimliga hyror, så att studenterna inte ska behöva jobba extra för att få ekonomin att gå runt. Organisationen vill också se att bostadsbidraget anpassas så att fler studenter kan söka och slippa bli återbetalningsskyldiga.

– Vi har sett att investeringsstödet fungerat för att bygga studentbostäder till rimliga hyror på flera håll i landet, även om det varit svårt i Stockholm och Göteborg. Förhoppningsvis blir stödet kvar oavsett hur det går i valet, säger Jacob Adamowicz.

 

Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd
GRÖNT LJUS (trygg bostad inom en månad) GULT LJUS (trygg bostad inom ett halvår) RÖTT LJUS (Längre tid än ett halvår för trygg bostad)
Gävle Borlänge Göteborg
Karlshamn Borås Halmstad
Piteå Eskilstuna Jönköping
Skellefteå Falun Karlskrona
Sundsvall Helsingborg Luleå
Trollhättan Kalmar Lund
Västerås Karlstad Skövde
Örnsköldsvik Kristianstad Stockholm
Östersund Linköping Umeå
Malmö Uppsala
Norrköping Visby
Örebro Växjö

Källa: Sveriges förenade studentkårer.

Läs också Rolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier Lägenheten totalförstörd av kattkiss – hyresgäster ska betala en kvarts miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.