Annons

Boverket: Bruksvärdet skälet till bostadsbrist

Nyheter Bruksvärdessystemet är direkt orsak till att det saknas 40 000 bostäder i landet och kostar 10 miljarder årligen. Det skriver Boverket i en ny rapport.

För låga hyror i attraktiva områden. Det är huvudskälet till dagens bostadsbrist – och boven i dramat är bruksvärdessystemet.

Den slutsatsen fattar Boverket i en dagsfärsk rapport.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Enligt myndigheten är de låga hyrorna för lägenheter i bra läge skälet till att byggandet av nya bostäder går alltför trögt, samtidigt som befintliga hyresgäster stannar kvar i eftertraktade lägenheter trots att de inte använder dem fullt ut.

Dagens bruksvärdessystem, där hyran bestäms genom förhandling mellan fastighetsägare och Hyresgästföreningen, orsakar enligt Boverket att hyrorna hålls på omotiverat låga nivåer i storstäderna – till en årlig kostnad av 10 miljarder kronor. Merparten av kostnaderna beror på att nuvarande beståndet inte utnyttjas tillräckligt effektivt.

En fri marknad, där hyrorna bestäms efter betalningsvilja, skulle enligt Boverkets analys bidra till 40 000 nya hyreslägenheter, varav cirka 27 000 i Stockholms kommun.

Läs ocksåHyreshöjningen i juli var inte nog – nu krävs hyresgästerna på flera tusen kronor mer i månadenTvå bilder, den ena på ett hus och den andra på en medelålders man.

Om man anpassade hyrorna till efterfrågan skulle hyrespåslaget i Stockholms kommun bli cirka 68 procent, beräknar Boverket. Samma siffra för Göteborg och Malmö är 25 respektive 7 procent, (se tabell här till höger.

Hyresgästföreningen ställer sig minst sagt kritiska till rapporten. Förbundsordförande Barbro Engman avfärdar den som ett ”verklighetsfrånvänt, matematiskt experiment”.

– Till att börja med förutsätter man en gigantisk folkomflyttning. In ska de som kan betala maxhyra och ut ska de som inte har pengar. Det skulle dessutom krävas enorma summor att hitta någonstans att bo åt de utflyttade. Och var ska de bo?

Läs ocksåWillhem vill höja grundhyran för rabatterade studentlägenheter – "Cyniskt", anser Hyresgästföreningen"Cyniskt av Willem att pressa fram hyresnivåer som de inte kan ta, säger HyresgästföreningensJesper Lissmark.

I dagsläget finns inget exempel på jordklotet där man lyckats införa marknadshyror och samtidigt löst bostadsbristen, fortsätter hon.

Annons

– Alla länder med ett sådant system har en subventionerad hyressektor. Vad skulle ett sådant kosta?

Själva hyresnivåerna har heller inte någon avgörande effekt för bostadsbyggandet, hävdar Barbro Engman.

– Experimentet bygger på idén att om man bara tog ut marknadshyror så börjar fastighetsägare direkt att bygga bostäder där det behövs. Så fungerar det inte. Markpriser, byggmaterial och skatter blir inte lägre för att hyresgäster får betala mer hyra.

Att makthavare låtit bruksvärdessystemet leva i snart 50 år beror på att det i längden gagnar både fastighetsägare, konsumenter och samhället, hävdar hon.

– Det har visat sig palla med hög- och lågkonjunkturer, skatteomläggningar och finanskriser. Därför att det är ett flexibelt, ej reglerat, system som fångar upp förändringar i samhället.

Reinhold Lennebo, vd för branschorganisationen Fastighetsägarna, är betydligt mer nöjd över rapporten.

– Det vore mycket anmärkningsvärt om regering och opposition fortsätter förneka att det svenska hyressättningssystemet bidrar till de stora problem som idag präglar bostadsmarknaden när Boverket som ansvarig myndighet konstaterar att det förhåller sig precis tvärtom.

När Hem & Hyra under eftermiddagen får tag på Bo Söderberg, chef för analysavdelningen på Boverket, står han fast vid rapportens slutsatser.

Annons

– Enligt våra beräkningar med den här vedertagna analysmetoden bidrar bruksvärdessystemet till bostadsbristen. Men vi har varit tydliga med att vi enbart tittat på effektivitetsaspekten, inte ur ett rättvise- eller fördelningsperspektiv. Det finns säkert även argument för bruksvärdessystemet.

Ni säger att bruksvärdessystemet kostar pengar – skulle det inte också bli dyrt att gå över till ett nytt hyressättningssystem?

 – Det har vi inte alls tittat på, och det skulle i så fall absolut behöva utredas. Men det är rimligt att en omläggning till marknadshyra skulle ta tid och kosta pengar.

På vems uppdrag har ni gjort rapporten?

– Boverket har ett brett verksamhetsområde. De flesta rapporter har sitt ursprung i ett uppdrag från regeringen men vi har även i uppgift att göra egna analyser där vi själva väljer område. Det här är ett sådant fall.

 

Läs Barbro Engmans blogginlägg om Boverkets rapport här.
Läs hela Boverkets rapport här.

Fakta: RÄTTELSE

Hem & Hyra skrev i sin ursprungsartikel felaktigt att bruksvärdessystemets årliga effektivitetsförluster uppgick till 270 miljarder kronor, enligt Boverkets uträkning.

Denna siffra har ändrats till 10 miljarder kronor årligen.

Feltolkningen grundar sig på Boverkets formulering ”om bruksvärdessystemets prisreglerande effekt består och framgent ger upphov till lika stora årliga förluster, kan nuvärdet av de framtida årliga effektivitetsförlusterna beräknas till omkring 270 miljarder kronor”.

Beräknat genom evighetskapitalisering av årliga förluster till 4 procent kalkylränta blir den årliga förlusten 10 miljarder kronor. 270 miljarder är summan av samtliga totala framtida förluster.

Fakta: Detta är bruksvärdesprincipen

Hyran ska fastställas till ett skäligt belopp med hänsyn till lägenhetens bruksvärde, det vill säga det praktiska värde som en lägenhet har för en hyresgäst.
En hyra ska bestämmas utifrån olika faktorer, till exempel storleken på lägenheten, planlösning och standard. Var lägenheten ligger har underordnad eller ingen betydelse.

Källa: Hyresgästföreningen

Fakta: Rapporten i korthet

Bruksvärdessystemet gör att det fattas upp emot 40 000 hyreslägenheter i landet – 27 000 av dem i Stockholm.
De förhållandevis låga hyrorna bidrar till att hyreslägenheterna inte utnyttjas fullt ut.
De som har lägenheter där bruksvärdeshyran är lägre än marknadshyran skulle varit stannar kvar, trots att de inte använder bostaden fullt.
Förhållandevis låga hyror för attraktiva bostäder håller nere bostadsbyggandet.
De årliga effektivitetsförlusterna med bruksvärdessystemet beräknas till omkring 270 miljarder kronor.

Källa: Boverket

Fakta: Hyreshöjning vid balans i betalningsvilja

Stockholm: 68 procent

Göteborg: 25 procent

Malmö: 7 procent

Uppsala: 5 procent

Västerås: 5 procent

Örebro: 5 procent

Linköping: 5 procent

Helsingborg: 5 procent

Jönköping: 5 procent

Norrköping: 5 procent

Lund: 5 procent

Umeå: 5 procent

Gävle: 5 procent

Borås: 5 procent

Källa: Boverket

Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Tillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.