Annons

Boverket förbjuder farliga brandvarnare

Nyheter Har du någon av brandvarnarna på bilden där hemma? Säg till hyresvärden eller gå tillbaka till affären där du köpte den. Boverket har upptäckt att de inte fungerar som de ska.

Boverket har testat 19 olika brandvarnare som finns på den svenska marknaden. Tio stycken klarade sig utan anmärkning. Sex av dem fick mindre anmärkningar som tillverkaren kan få rätta till, men tre förbjuds och de som har sålts ska återkallas.

Omfattande labbtester har visat att de inte är tillräckligt bra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om de inte detekterar en brand eller om ljudsignalen är för svag, då har de inte de funktioner som är viktiga, nämligen att upptäcka och varna för en brand, säger Anders Sjelvgren, avdelningschef på Boverket.

Det är brandvarnare av märket Proove (modell EL316/1317/JB-S01), Fireinvent/OG-invent (modell SA109 Snapalarm) och PowerFern AB (modell PF 810AC-5 Fire alarm) som har visat så allvarliga brister att de måste tas bort från marknaden. Dessutom måste tillverkarna ta tillbaka de brandvarnare som tidigare har sålts. Genom annonsering och annat ska de aktivt försöka få kunder att lämna in dessa modeller.

Annons

Anders Sjelvgren råder hyresgäster att i första hand ta kontakt med hyresvärden, eftersom brandvarnare är en del som ska ingå bostaden.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Det är alltid risker förknippade med om folk ska börja klättra och kolla själva. Fastighetsägaren har ansvar för de brandvarnare som har satts upp i hyreslägenheter.

Den som själv har köpt in egna brandvarnare kan dock gå tillbaka med den till affären och få kompensation, utan att behöva visa något kvitto.

Det är första gången Boverket gör ett sådant här test av brandvarnare, men det är ett område man kommer att hålla ögonen på framöver.

Annons
Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

– Det är ju en viktig produkt för brandskyddet och det är verkligen inte bra att en del inte är tillförlitliga, säger Anders Sjelvgren.

Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.