Annons

Boverket kritiserar hyressättningen igen

Nyheter Nu riktar Boverket på nytt kritik mot hyressättningen. Bruksvärdessystemet målas ut som en av två huvudförklaringarna till bostadsbristen.

Senast Boverket stack ut hakan och kritiserade hyressättningen vållade det stor debatt. Inte oväntat var Hyresgästföreningen kritisk och Fastighetsägarna positiva till utspelet. 

I rapporten ”Låst läge på bostadsmarknaden” pekas bruksvärdessystemet återigen ut som en stor faktor till att de befintliga hyresbostäderna utnyttjas dåligt.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Boverket pekar på att hyrornas del av medelinkomsten minskat och att det medför att intresset för att ge upp ett hyreskontrakt är lågt, trots att man bor lite for stort, särbos som kan tänka sig att bli sambos väljer att ha kvar båda bostäder, den som har en hyresrätt som övernattningslägenhet fortsätter att ha det – inte minst i huvudstaden. Det skapar inlåsningseffekter.

– Möjligen skulle införandet av en så kallad Stockholmsmodell få en positiv effekt, men hur stor är svårt att si om, säger Bo Söderberg, chef för analysavdelningen på Boverket

Annons

I Stockholm pekar Boverket på att begränsningarna i hyressättningssystemet gjort att de senaste decennierna har 130 000 hyresrätter ombildats till bostadsrätter.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– Visst kan det finnas andra faktorer, exempelvis en politisk vilja att ombilda allmännyttiga lägenheter till bostadsrätter, säger Bo Söderberg.

För bostadsrätter och villor pekas reavinstbeskattning, som ersatte den löpande fastighetsskatten, ut som den stora boven. Människor som inte har behov av ett stort hus väljer ändå att bo kvar, eftersom man inte vill betala en reavinstskatt på 22 procent.

Annons

– En löpande fastighetsbeskattning motverkar inte omflyttning på samma sätt som en reavinstskatt vid försäljning. Men det finns andra reglage att dra i. Exempelvis att sänka reavinstskatten samtidigt som ränteavdraget för bostadslån sänks, säger Bo Söderberg, chef för analysavdelningen på Boverket.

Läs ocksåTillbaka till klassrummet – Karina och Lars bor i en ombyggd skola: ”Står bara och förfaller annars”

Läs Boverkets rapport här

Fakta: Detta är bruksvärdesprincipen

Hyran ska fastställas till ett skäligt belopp med hänsyn till lägenhetens bruksvärde, det vill säga det praktiska värde som en lägenhet har för en hyresgäst.
En hyra ska bestämmas utifrån olika faktorer, till exempel storleken på lägenheten, planlösning och standard. Var lägenheten ligger har underordnad eller ingen betydelse.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Maj-Britt, 73, fånge hemma i sommarhettan – värden vägrar installera hiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.