Annons

Bra för hyresgäster men inte för fastigheter, enligt Allbohus

Alvesta ​Helt nöjd är inte Lennart Lindstedt, vd för Allbohus, efter årets hyresförhandlingar.– Det är både bra och obra, säger han.

I går berättade vi om hyresförhandlingarna mellan Allbohus och Hyresgästföreningen.

Hyran höjs med i genomsnitt 3,8 procent från 1 april. Det motsvarar 187 kronor i månaden för en lägenhet på 72 kvadratmeter. Från 1 januari 2012 höjs hyran med i genomsnitt 3,2 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Av höjningen är 1 procent öronmärkt till underhåll.

– För Allbohus räkning är jag både nöjd och inte nöjd. Jag är nöjd för att våra hyresgäster som har svag ekonomi inte drabbas så mycket som vi behövt. Men med tanke på fastigheternas behov så är vi inte nöjda. Det är lite både och, säger Lennart Lindstedt.

Som vi berättade i går är kvarteret Trädet först ut att renoveras, vilket planeras till september/oktober.

Annons
Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Trädet är ett exempel på hur det kan bli om man inte renoverar i tid. En fastighet kan stå och till synes se bra ut men så kommer det en vattenskada och sedan en till och en till, säger Lennart Lindstedt.

Under 2010 kostade vattenskadorna på Trädet en halv miljon kronor att reparera, det handlar om akutåtgärder som inte är långsiktiga.

– Den halva miljonen är ur renoveringsperspektiv helt onödig, det är bortkastat, säger Lennart Lindstedt.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

Att Allbohus hamnat i en sits där renoveringsbehovet börjar likna ett berg är inte unikt i landet. Miljonprogrammen börjar få över 40 år på nacken och kräver inte minst stambyten.

Annons

– För den förutsägande har detta varit känt under många år. Men miljonprogrammen byggdes med statligt stöd och man såg inte 50 år fram i tiden. Hade man gjort det så hade politiker sett till att vi fått bygga upp skattefria underhållsfonder. Det hade varit klokast med det har inte varit tillåtet och nu står vi här. Och i brist på god planering är vi i en sits där fler måste hjälpa till, säger Lennart Lindstedt.

Att fler ska hjälpa till handlar, enligt Lindstedt, om att godkänna skattefria underhållsfonder, att rot-avdraget även ska gälla för hyresrätter och inte som idag uteslutande för bostadsrätter och villor, att det ska finnas bidrag för tillgänglighet och för energieffektivisering.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.