Annons

Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Brandvarnare, utbildning och övning. Det är de gyllene orden för att överleva en brand i ett hem. ”Gör man rätt och har övat, då behåller man lugnet och branden får ingen spridning”. Det säger brandmannen Anders Frisk.
Foto: Kajsa Wedberg
Brandvarnare och pulversläckare. "Det är något alla bör ha", säger brandmannen Anders Frisk. "då kan man känna sig säker i sitt hem".

Tanumsbostäder har sin årliga genomgång av brandsäkerhet ute i sina bostadsområden. Den här gången är det i Grebbestad där hyresgästerna bjudits in till ett par timmars föreläsning och övning. Kaffebordet är uppdukat. Det bjuds på fika, dryck och varsin brandvarnare. Men framför allt en lektion i hur man gör om för att det inte ska börja brinna – och hur man agerar om ändå olyckan är framme.

Anders Frisk från Hunnebostrand är brandman sedan många år tillbaka. Han sköter också utbildning. Det känns som en ödets nyck att huset intill brandhärjades för några veckor sedan. Men utbildningen var planerad redan innan den olyckan, berättar Tanumsbostäders vd Björn Berntsson.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Tommy Andreasson och Kerstin Forsdahl vill lära sig hur man gör om det börjar brinna i lägenheten. Det brann i grannhuset brann i vintras, så informationen känns både aktuell och viktig för dem.

Det är ett tiotal personer kommit för att lyssna och delta. Kerstin Forsdahl och Tommy Andreasson med hunden Pysen, tycker det är viktigt att lyssna och lära, inte minst efter det som hänt i grannhuset.

Anders Frisk börjar med att fråga om någon vet hur många som omkom i brand på jobbet förra året. Några gissar, och svaret hamnar kring fem personer.

– Fel, fel, säger Anders. Noll!

Läs ocksåKvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt"

Och han förklarar det med att på en arbetsplats är man väl förberedd. Det finns brandvarnare, utmärkta och inövade utrymningsvägar och inte minst en återsamlingsplats.

– Men hemma. Hur många av er har funderat på hur ni tar er ur i en paniksituation? Vet ni hur fönstret går att öppna snabbt? Finns det spärrar som låser, hur fungerar vredet och hur tar ni er ner till marken om ni bor på andra våningen?

– Kolla det så fort ni kan, uppmanar Anders åhörarna. Men framför allt se till att ha brandvarnare – i alla rum. Det räcker inte med en i hallen. Det ska finnas i alla rum, i klädkammare och överallt utom i duschrum. Det är en genialisk uppfinning, superkänslig och som räddar liv. Och se till att ha reservbatterier hemma.

Annons
Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.
Brandvarnare är viktigaste av allt. Och ju fler desto bättre. En i varje rum är ett minimum, säger brandmannen Anders Frisk. Och kolla att de fungerar, speciellt om du varit bortrest några dagar.

Men föreläsningen böjar med vad man ska tänka på för att öka säkerheten i och kring sitt hem. Att se till att det inte ligger skräp och löst material i trappuppgångar, källare och på vindar är en bra början.

– Skräp kan locka den som har den läggningen att börja elda, säger Anders. Fastighetsägare ska se till att det inte ligger lastpallar och annat runt husen. Håll rent och snyggt.

Var så lugn du kan

Som hyresgäst ska man lyda reglerna att man inte får grilla på balkonger och altaner. Men myten att man inte ska köra tvättmaskin, tumlare eller diskmaskin om man lämnar lägenheten, den dödar Anders omgående.

– Det gör absolut inget. Tvätta och diska så mycket ni vill när ni inte är hemma. Men, så lägger han in en liten brasklapp; när diskmaskinen är igång ska ni inte öppna luckan för att lägga in något ni glömt att få med. Nej, är maskinen startad ska den gå klart, helt och hållet. Vattenångan som bildas ska inte släppas ut för den kan träna in bakom maskinen och orsaka kortslutning. Har du glömt en kaffekopp, låt den för guds skull vänta till nästa omgång.

Om nu olyckan är framme och det börjar brinna i bostaden då gäller det att vara så lugn man bara kan.

– Det låter kanske konstigt, säger Anders. Men brinner det i ett rum stäng dörren. Då har du gott om tid att larma räddningstjänsten på 112. Då hinner vi fram.

Han säger att brandförlopp är långsamt och tillför man bara inte syre, genom att öppna en dörr eller ett fönster, då är det lugnt.

– Och alla borde ha en pulversläckare hemma precis innanför ytterdörren. En sexkilos pulversläckare som även klarar glödbrand. Släckaren ska vara märkt med ABC. Den klarar att hålla ner en brand i en hel lägenhet.

Annons
Passa på att öva

Anders råd är att köpa en engångssläckare och inte en påfyllnadsbar.

– Det kostar mer att fylla på än att köpa en ny. När din gamla släckare är sex sju år gammal köp en ny. Ta den gamla att öva på och lär dig hur den fungerar – men gör det utomhus en bra bit från hus och bilar, för det blir mycket pulver – överallt, säger han och skrattar.

Köp engångssläckare och när bäst före-datumet går ut ger det dig chansen att öva. Ta med pulversläckaren till en undanskymd plats och lär dig hur den fungerar. Det är viktigt att ha övat för brinner det får man lätt panik och vet inte hur man ska agera.

Det finns många som vill göra pengar på vår rädsla och säkerhetstänk. Det säljs massor av hjälpmedel mot bränder och för att man ska kunna ta sig ut.

– Det mesta är grejer man inte behöver, säger Anders. Brandvarnare behöver alla, alltid. De är billiga och går att köpa överallt. Brandsläckare köper man för några hundralappar, kolla bara att det är rätt sort, en pulversläckare. Sedan kan ni självklart köpa brandfiltar och brandstegar och rep och allt annat som finns på marknaden. Men kan du använda det? Kan du tänka dig att klättra ut på en repstege mitt i natten ett par våningar upp om det brinner? Det vet du först om du har tränat på det. Kan du inte tänka dig det? låt bli att köpa.  Du kan känna dig trygg i att om du vaknat av brandlarmet, stängt dörren om rummet där det brinner, då hinner vi fram och rädda dig. Ett brandförlopp är alltid långsamt.

Stäng dörrarna och ring

– Stäng dörren, ring 112 och sätt dig framför tv:n, så kommer vi och räddar dig, skojar Anders, för att betona att lugnet är kanske den viktigaste faktorn vid brand.

Sedan tycker han att alla familjer ska ha sett ut en samlingsplats, där alla möts om olyckan är framme.

Fakta: Viktigt vid brand

BrandsläckareStäng dörrar och fönster. Stryp syretillförseln.

Ring 112 så fort du kan.

Var lugn.

Har du pulversläckare, använd den. Den håller nere branden till dess räddningstjänsten är på plats.

Ha en förutbestämd återsamlingsplats för alla i familjen. Då slipper man oron att någon är kvar i huset om det brinner.

Läs också Amfetamin i frysen och tablettförråd i sängbordet - polisens råd till hyresvärdar Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.