Annons

Britta Brus uppdrag: förhandling

Västra Götaland Varje år sker förhandlingar om hyran för landets alla hushåll. Hyresgäster spelar en viktig roll i arbetet. Britta Brus är förtroendevald med uppdrag att hålla nivån nere för tusentals göteborgare – och sig själv.
Foto: Minna Ulin
Hyresgästen Britta Brus är förhandlingsdelegat. ”Många tror nog att bara tjänstemän förhandlar.”

Hur kommer det sig att du är förtroendevald delegat som förhandlar hyror?
– Jag kände att jag hade något att tillföra och hade länge funderat på varför värden höjer hyran ganska mycket varje år. Vi betalar tillval som nya köksluckor i en evighet, men de är sällan av särskilt bra kvalitet.

Vad har du lärt dig sedan du blev vald 2015?
– Att det lönar sig att bråka. Det är inte självklart att hyran ska höjas alls, särskilt inte om en fastighet sålts många gånger och pengar som ska gå till renovering plockas ut som vinst.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur förbereder sig delegationen innan ni träffar värden vid förhandlingsbordet?
– Vi går kurser, bland annat studerar vi ett system för bostadsdokumentation med fastighetsuppgifter som byggnadsår, stambyten, om tvättstugan är renoverad. Det blir ett index att utgå ifrån. Vi tittar också återkommande på områden och lägenheter tillsammans med värdens representanter.

Kan ni ha koll på tusentals lägenheter?
– Vi ser mycket, men vi är inte Stålmannen! Det är så viktigt att hyresgäster som har bekymmer i sin fastighet berättar det. Man kan inte bara klaga på att hyran höjs om man inte ger någon indikation på att det har blivit sämre eller är dåligt skött.

Annons

Hur går det sedan till att förhandla hyrorna?
– Vi i den lilla delegationen får förhandlingsmandat från förtroendevalda i den stora delegationen. När vi fått yrkandet ger vi värden ett motbud som utgår ifrån data vi fått in. Diskussionerna går fram och tillbaka, ibland i flera månader. Kan vi inte enas är det hyresnämnden som fattar beslut för privatvärdar.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Varför behövs det vanliga hyresgäster i förhandlingsarbetet?
– För att vi finns mitt i verkligheten och har kunskapen om bostadsområdet.

Hur ska en bra förhandlare vara?
– Påläst och lagom stöddig, men man ska ha något bakom orden också. Jag har haft stor nytta av att vara lite nyfiken. När jag hälsat på vänner i andra bostadsområden och städer har jag tittat och kunnat jämföra.

Din insats påverkar andra hyresgästers ekonomi – hur ser du på ansvaret?
– Det klarar jag! Däremot blir jag sur om någon onyanserat slänger ur sig att det inte är någon idé med Hyresgästföreningen för det blir ändå höjningar. Om vi inte fanns skulle folk verkligen få se på hyreshöjningar.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hur ser du på senaste höjningen för din egen lägenhet, som du är med och förhandlar?
– Efter senaste höjningen på 2,5 procent betalar vi 10 100 kronor. Jag tycker alltid att värden höjer för mycket, för de har inte gjort så många förbättringar.

TIPS: Här kan du läsa mer om hur hyresförhandlingar går till.

Fakta: Fyra snabba om Britta Brus

Ålder: 49 år.
Bor: I en fyrarummare på 93 kvadrat i Linnéstaden.
Gör: Tjänstledig pedagog.
Aktuell: Ingår i delegationen som hyresförhandlar för närmare 8 000 hushåll hos Göteborgs största privatvärd Stena Fastigheter.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.