Brotten ökar inte – men det gör känslan av otrygghet
Varje år genomför polisen i polisregion Syd en trygghetsmätning i södra Skåne. När 2016 års mätning presenterades under onsdagen, visade det sig att brotten i södra Skåne inte ökar samtidigt som medborgarna upplever en ökad otrygghet.
– Vi kan egentligen bara spekulera kring vad den ökade otryggheten kan beror på, men vi tror att det handlar om hela samhällsklimatet. Det kan handla om hur polisen omskrivs i media, att det pratas mycket om brottsfrågor i samhället och om aktiviteter i sociala medier där specifika händelser beskrivs, säger Susanne Hagström Rosenqvist, polisområdeschef i södra Skåne.
Det som främst oroar medborgarna i de tretton kommunerna, är risken för inbrott i det egna hemmet. Även oron inför att vistas ute ensam sena kvällar rankas högt. I Dalby, där utsattheten för brott är låg, finns det en stor oro för bostadsinbrott. Samma sak i Kävlinge där det finns en stor oro för att kvinnor ska bli antastade. Susanne Hagström Rosenqvist menar att polisen nu intensifierar arbetet med att öka den upplevda tryggheten i samhället.
– Redan innan mätningen offentliggjordes inledde vi arbetet med att försöka etablera kontakt med medborgare i sociala medier. Vi vill visa på vårt aktiva arbete och vår närvaro. Vi har också pratat mycket om att bemöta frågor och påståenden, så att vi tydligt kan presentera fakta så att det inte sprids en allmän oro, säger Susanne Hagström Rosenqvist.