HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brotten ökar inte – men det gör känslan av otrygghet

Skåne När polisregion Syds trygghetsmätning för 2016 presenterades, var det med dubbla budskap. För samtidigt som risken att utsättas för brott inte ökar, så upplever allt fler en ökad otrygghet.
Brotten minskar men medborgarna i södra Skåne upplever en ökad otrygghet.
Foto: Polisen och Ulrika Bergström
Brotten minskar men medborgarna i södra Skåne upplever en ökad otrygghet.

Varje år genomför polisen i polisregion Syd en trygghetsmätning i södra Skåne. När 2016 års mätning presenterades under onsdagen, visade det sig att brotten i södra Skåne inte ökar samtidigt som medborgarna upplever en ökad otrygghet.
– Vi kan egentligen bara spekulera kring vad den ökade otryggheten kan beror på, men vi tror att det handlar om hela samhällsklimatet. Det kan handla om hur polisen omskrivs i media, att det pratas mycket om brottsfrågor i samhället och om aktiviteter i sociala medier där specifika händelser beskrivs, säger Susanne Hagström Rosenqvist, polisområdeschef i södra Skåne.

Det som främst oroar medborgarna i de tretton kommunerna, är risken för inbrott i det egna hemmet. Även oron inför att vistas ute ensam sena kvällar rankas högt. I Dalby, där utsattheten för brott är låg, finns det en stor oro för bostadsinbrott. Samma sak i Kävlinge där det finns en stor oro för att kvinnor ska bli antastade. Susanne Hagström Rosenqvist menar att polisen nu intensifierar arbetet med att öka den upplevda tryggheten i samhället.
– Redan innan mätningen offentliggjordes inledde vi arbetet med att försöka etablera kontakt med medborgare i sociala medier. Vi vill visa på vårt aktiva arbete och vår närvaro. Vi har också pratat mycket om att bemöta frågor och påståenden, så att vi tydligt kan presentera fakta så att det inte sprids en allmän oro, säger Susanne Hagström Rosenqvist.

Annons
Läs ocksåAnonyma tipsare slog larm - Skånepolis döms för lägenhetsfuskPolis döms för bostadsfusk
Annons
Läs också Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.