Chockhöjning på 35 procent förhandlad och klar – hyresgästen Lina: ”Får det gå till så här?”

Ystad Både Lina Andersen och Anna Falkensparr jobbade redan extra för att få ihop till hyran. Då kom beskedet från värden: hyrorna skulle höjas med flera tusen kronor i månaden. Och Hyresgästföreningen hade sagt ja.
Lina Andersen och Anna Falkensparr, hyresgäster i Ystad.
Foto: Kristina Wahlgren
Lina Andersen och Anna Falkensparr, fick stora hyreshöjningar som en följd av Ystadmodellen.

Runt hörnet från en av landets största hamnar och knappt 200 meter från tågstationen bor grannarna Lina Andersen och Anna Falkensparr. Ett drömläge för en pendlare, men betydligt sämre för den som stör sig på gnissel, sot och buller. Men till det tas ingen hänsyn när hyrorna bestäms. Tvärtom, har det visat sig.

Förra året fick de brev från värden där stod att hyrorna skulle höjas, och det gällde inte bara den årliga generella hyreshöjningen. Det handlade om tusentals kronor. Lejonparten av Ystads hyresvärdar hade tillsammans med Hyresgästföreningen beslutat om en ny hyresmodell, inspirerad av Malmö. Nu skulle bland annat läget få en avgörande roll för hyran. Ju bättre läge, desto högre hyra. Det kallades för Ystadmodellen och skulle vara mer rättvist. Frågan var för vem. Ingen hade frågat Lina Andersen och Anna Falkensparr vad de tyckte.

Läs också"Rättvis" hyra blev rekordhöjning - nu backar Hyresgästföreningen: "Folk har varit skitförbannade"Lars Toftemar, hyresgäst, och Håkan Björkenklev, regionordförande i Hyresgästföreningen södra Skåne.
Lina Andersen och Anna Falkensparr, hyresgäster i Ystad.
Lina Andersen och Anna Falkensparr bor enligt Ystadmodellen i stans ”bästa läge”.

Flera tusen kronor i hyreshöjning

Mycket stod på spel, det handlade om höjningar så höga att de var rädda att tvingas flytta. Anna Falkensparr, som är 77 år och jobbar extra på Friskis och Svettis för att dryga ut sin pension, skulle få betala nära 2 600 kronor mer i månaden, eller 35 procent mer än den tidigare hyran på 7 450 kronor för sin trea.

– Jag blev förfärad för jag tänkte vi är pensionärer, vi har bara våra små pensioner, hur ska det gå? Kommer vi ens att klara detta, säger Anna Falkensparr.

Lina Andersson, som är ensamstående med två söner och jobbar som elevassistent på en skola i stan, skulle få en höjning med drygt 2 000 kronor i månaden eller 19 procent för sin fyrarummare, vilket innebar att den nya hyran på 13 050 kronor skulle äta upp nästan hela hennes lön.

Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.

– Min första tanke var att jag måste flytta. För alltså det här är ju helt sjukt. Jag har inte hört ett ljud om någon modell utan fick bara detta, så nu är det så här, säger hon.

Att höjningarna skulle fasas in med 300 kronor om året var en klen tröst.

– Jag blev skitarg, jag fick panik. Jag bara kände what? Alltså får det gå till så här? Vi bor i Sverige. Vi har väl någon rättighet. Ska man inte kunna känna sig trygg och kunna bo kvar i sitt hem, säger Lina Andersson.

Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"Jimmie Persson, vd Ystadbostäder
Ystadmodellen och reaktioner i media.
Ystadmodellen väckte reaktioner hos hyresgäster och har varit omskriven i media.

Lägesfaktorn höjer hyran

Att just de drabbades så hårt är kopplat till läget. Enligt den nya hyresmodellen bor de i den mest attraktiva delen av Ystad, vilket drog upp hyrorna. Men Anna Falkensparr och Lina Andersen håller inte med om bedömningen. Man borde tagit hänsyn till både båt- och tågtrafiken. De vittnar dessutom om allmänt stök i området och droghandel i porten.

Ingen av dem accepterade höjningen utan vände sig i slutet av förra året till hyresnämnden, som gratis prövar den här typen av fall. Eftersom Hyresgästföreningen redan hade godkänt hyreshöjningen ville de inte hjälpa till utan de två stod helt ensamma.

– Processen har varit jättejobbig och vi har känt oss motarbetade, säger Lina Andersen.

De fick läsa på och leta efter lägenheter som kunde fungera som så kallade jämförelseobjekt. Många timmar gick åt till förberedelser, men till ingen nytta. I början av maj kom beslutet från hyresnämnden. De håller med både Hyresgästföreningen och hyresvärden: hyran är rätt. Nämnden underkänner de lägenheter som Anna Falkensparr och Lina Andersen ville jämföra med. I sitt beslut skriver hyresnämnden att det måste finnas ”starkt vägande skäl” om en redan förhandlad hyra ska rivas upp. Den måste vara ”uppenbart fel” och det är den inte.

– Jag har läst och begrundat och jag tycker att deras beslut är märkligt, säger Anna Falkensparr.

– Det känns som att de kör över oss på något sätt. Och verkar tycka att vi har fantastiskt fina lägenheter, säger Lina Andersen.

Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.
Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne.

Hyresgästföreningen backar från Ystadmodellen

Båda två är besvikna när vi träffas i mitten av maj, kort efter hyresnämndens beslut. Men – samtidigt har det hänt något annat.

Hyresgästföreningen har nu, två år efter lanseringen, till slut backat från den omskrivna Ystadmodellen, som blev hårt kritiserad redan när den kom. Hyresgästföreningen har sagt upp avtalet och vill tillbaka till förhandlingsbordet.

– Jag är ny som regionordförande, vi har ny förhandlingschef och en ny regionchef och vi har tillsammans tittat på den här modellen och sett att Ystad ligger lite högt, säger Håkan Björkenklev, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Högt på vilket sätt, vad är det ni vill förhandla om?
– Infasningen ligger högt. Det handlar om 300 kronor i höjning per år medan vi i Malmö i motsvarande fall har haft 175 kronor per år. Och sedan är det själva zonindelningen. Väldigt många hyresrätter ligger i centrala Ystad, säger Håkan Björkenklev.

Men ni sa att det skulle bli mer rättvist.
– Då kan man säga idag att det blev det inte.

Kunde ni inte ha tänkt på det här tidigare?
– Jo det tycker man, men vi var ju inte med när det här gjordes. Och jag vill inte kommentera det närmare eftersom det var andra som var inblandade i att ta fram modellen, säger Håkan Björkenklev.

Jenny Malmsten är regionchef på Hyresgästföreningen i södra Skåne:

– Vi har känt till att det har funnits kritik mot Ystadmodellen och därför har det varit viktigt att följa upp det. Och vi har tittat på det här en längre tid, säger hon.

Hyresgästerna Anna Falkensparr och Lina Andersen tog strid mot hyreshöjningen.
Hyresgästerna Anna Falkensparr och Lina Andersen tog strid för att stoppa hyreshöjningen.

Tänker överklaga hyresnämndens beslut

Anna Falkensparr och Lina Andersen är nöjda med att avtalet om Ystadmodellen ska förhandlas om och de hoppas att resultatet också ska kännas i plånboken.

– Vi är hoppfulla, trots beslutet från hyresnämnden. Men slipper vi inte den här katastrofala hyreshöjningen får vi börja leta efter en annan lägenhet. Frågan är vart man ska vägen, säger Anna Falkensparr.

De tänker fortsätta driva rättprocessen om sina hyror vidare.

– Ja, vi ska lusläsa vad hyresnämnden har skrivit och förbereda en överklagan, säger Lina Andersen.

Fakta: Detta är Ystadmodellen
Kartan över Ystadmodellen
Så här har Hyresgästföreningen och fastighetsägarna i Ystad delat in staden, baserat på hyresgästernas värderingar.

Ystadmodellen är en överenskommelse mellan Heimstaden, Ystadbostäder, Leny fastigheter, Contentus, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Det som ska påverka hyran är bland annat lägenhetens standard och storlek, fastighetens standard samt det geografiska läget. Liknande modeller för att sätta hyrorna finns på en rad orter i hela landet, bland annat i Malmö, Trelleborg, Simrishamn och Vellinge. Hyresgästföreningen uppger på sin sajt att de har arbetat i över fem år med Ystadmodellen och att förtroendevalda medlemmar under hela tiden varit med i processen. Till grund för modellen ligger en enkätundersökning som skickades ut till 3 000 hyresgäster år 2018. 55 procent av de tillfrågade svarade.

Läs också Efter årets rekordhöjning - "rättvis modell" kan ge ännu högre hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.