Annons

Hyreschock hos Rikshem i Umeå efter planerade renoveringar

Umeå Hyror höjs med en bra bit över 40 procent i samband med renoveringar av Rikshems lägenheter i området Mariehem i Umeå. Nu protesterar hyresgästerna. Många vet inte om de har råd att bo kvar.
Foto: Ulrika Vallgårda
Julia Palo Fängvall, Daniel och Myh Nylén med barnen Lovik och Ted, Isac Enetjärn och Gerda Lundgren protesterar mot höjda hyror i samband med omfattande renoveringar i bostadsområdet Mariehem i Umeå.

30 december fick hyresgästerna i området Mariehem en broschyr i postlådan. Den innehöll information om stambyte och omfattande renoveringar av 188 lägenheter.

– Många blev upprörda och det var mitt i julhelgerna så det gick inte att nå Rikshem, berättar Isac Enetjärn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter någon vecka blev de boende inbjudna till ett informationsmöte. Inför mötet träffade Rikshem först cirka tio personer i den så kallade samrådsgruppen tillsammans med en representant för Hyresgästföreningen som var där för att stötta dem.

Målet de satte upp är att få Rikshem att gå med på att hyresgästerna själva ska kunna välja hur mycket renoveringar som ska göras, så att alla har råd att bo kvar. De startade också en Facebookgrupp med namnet ”Renoveringar på Mariehem, alla ska kunna bo kvar” som snabbt fick över 250 medlemmar.

Till stormötet 15 januari kom 100 personer.

Läs ocksåStörst i Sverige – får bottenbetyg av hyresgästerna

– Det väntade tre väktare i lokalen och media fick inte komma in. Det kändes olustigt, säger Daniel Nylén.

– Den var kokande stämning skulle man säga. Folk ställde kritiska frågor konstant i två timmar, säger Isac Enetjärn.

Isac Enetjärn berättar att de har startat en Facebookgrupp som har fått över 250 medlemmar.

De berörda lägenheterna på Mariehemsvägen 35–39 byggdes för cirka 50 år sedan och har haft flera olika ägare innan Rikshem tog över för några år sedan.

De övergripande åtgärder som ingår i den planerade renoveringen är stambyte, översyn av ventilationen, omdragen el, installation av jordfelsbrytare och automatsäkringar samt renovering av taken. Lägenheterna får nya duschrum och toaletter med golvvärme, nya kök med nya snickerier, diskbänk, kakel, vitvaror, spis, ugn och diskmaskin, nya ytskikt på golv och väggar i samtliga rum, nya innerdörrar med mera.

– Som långsiktig fastighetsägare är det vårt ansvar att se till att fastigheterna håller och kan erbjuda bostäder för många människor både nu men även framåt, säger Johan Brändström, fastighetschef hos Rikshem i Umeå.

Eftersom det behöver ske ett stambyte och byte av ventilation och el krävs det att badrum och kök rivs, och därför kommer dessa också att bytas ut. Samtidigt har de valt bort vissa saker som kakel, klinker och tvättmaskin, för att inte behöva höja hyran ytterligare, poängterar han.

Läs ocksåHyresgästen Monika: "Rikshem är ett skitföretag"

– Vi har planerat renoveringen utifrån att hyrespåverkan ska bli så låg som möjligt. Hyrorna är förhandlade och godkända av Hyresgästföreningen, säger Johan Brändström.

Har ni någon förståelse för hyresgästernas kritik som ni har fått hittills?

Annons

– Vi kunde ha varit bättre i vår kommunikation, särskilt kring hur processen går till och hur tidsplanen ser ut, men då det endast är vissa hus som vi kommer påbörja inom närmsta året så har vi inte detaljer kring hus som är aktuella för renovering i ett senare skede. Samtidigt ville vi informera brett om renoveringen för hela området, vilket väckte många frågor, säger Johan Brändström.

För Gerda Lundgren, 87 år, medför renoveringen en hyreshöjning på cirka 2000 kronor i månaden. Hon kommer inte att klara den med sin pension utan är i så fall beroende av att bli beviljad ett bostadstillägg.

– Jag tycker det är hemskt. Jag tycker det är så fint som det är. Jag har bott här i 37 år och hade hoppats kunna bo kvar den tid jag har kvar. Nu vet jag inte hur det blir.

Gerda Lundgren, 87 år, vet inte om hon har råd att bo kvar efter renoveringen.

Isac Enetjärn instämmer:

– Vi har till exempel kyl och frys från 2012, stadiga skåpstommar, lådor och luckor i massiv furu i köket.

Daniel och Myh Nylén har enbart bott i huset under Rikshems tid och är inte nöjda med underhållet dittills. De upplever att Rikshem inte har gett något gensvar när de har gjort felanmälningar.

– Till exempel satt handfatet i badrummet satt löst och vi har ju barn så det är inte så trevligt, tillägger Myh Nylén.

Under tiden som renoveringen pågår måste alla hyresgäster flytta till en evakueringslägenhet, oklart var, vilket känns besvärligt med tanke på att barnen går i skola och förskola.

Myh Nylén tycker det är oroligt att inte veta var barnen ska gå i skola och förskola under evakueringstiden. Sonen som sitter i hennes knä heter Lovik.

– Vi är många som bor här som är besvikna på Rikshem. Vi tycker att de bryter mot vad som står på deras hemsida om hållbarhetspolicy och uppförandekod. De skulle kunna ta ett socialt ansvar, men gör inte det, säger Isac Enetjärn.

Hans sambo Julia Palo Fängvall, håller med.

– Det känns som att det är viktigt att protestera, inte bara för vår skull, för vi kanske har råd att bo kvar, utan för att det bor många ensamstående med barn här, som har valt att bo i området för att de har råd. Vi hör i grannskapet att det slår hårt mot dem.

Isac Enetjärn och Julia Palo Fängvall tycker det är helt onödigt att byta ut vitvarorna i köket.

Enligt Hyresgästföreningen handlar det om hyreshöjningar på mellan 28 och 52 procent och och en snitthöjning på 42,43 procent. I kronor varierar höjningen mellan cirka 1790 kronor till 3560 kronor i månaden. Enligt Rikshem blir höjningen 33 procent i genomsnitt för en del av beståndet och 43 procent för en annan del av beståndet.

De boende i samrådsgruppen tycker inte att renoveringarna motsvarar den hyreshöjning de ska få.

Annons

Samuel Björklund, Hyresgästföreningen i Umeå, berättar att hyresgäster i princip har rätt att tacka nej till standardhöjande åtgärder som leder till hyreshöjningar.

– Men då går ärendet till hyresnämnden och där förlorar hyresgästen allt som oftast ändå. Så i teorin ja, men i praktiken nej.

Han tycker att Rikshem behöver ta ett socialt ansvar för sina hyresgäster, så att alla ska kunna bo kvar.

– Det som händer nu är jättetråkigt.

Att Hyresgästföreningen har varit med och förhandlat om hyran är ingen hemlighet.

– Däremot försöker Rikshem få det att låta som att vi har godkänt hela renoveringen. Det har vi inte, säger Samuel Björklund.

Men hur kommer det sig att ni har gått med på så stora hyreshöjningar?

– Vi kan försöka påverka, men vi kan inte bestämma vad Rikshem ska göra för renoveringar. Det vi kan göra är att förhandla vilka hyreshöjningar som blir efter renoveringarna, vilket styrs mycket utifrån det bruksvärdessystem som alla hyror i Umeå värderas efter enligt den överenskommelse som Hyresgästföreningen har gjort med Bostaden i Umeå.

På frågan om vart de hyresgäster ska ta vägen som inte har råd att bo kvar efter renoveringen svarar Johan Brändström på Rikshem att de kommer att beviljas förtur till andra lägenheter som Rikshem har i Umeå.

 

 

Läs också Rikshems svar på kritiken: "Vi har inte alltid levererat" Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.