Annons

Rikshems svar på kritiken: ”Vi har inte alltid levererat”

Nyheter Om de gjort något konkret fel vill de be om ursäkt. Det svaret ger Rikshems kommunikationschef Jennie Wolmestad som svar på Hem & Hyras frågor. Ansträngningar görs nu för att förbättra förvaltning och närhet till hyresgästerna, berättar hon.
Rikshems kommunikationschef Jennie Wolmestad medger att man har haft problem både med förvaltningen och hyresgästernas felanmälningar.

Hur kommer det sig att era hyresgäster är mer missnöjda än andra?

– Rikshem har sedan cirka 1,5 år tillbaka ökat fokuset på ­förvaltningen av våra fastigheter. Detta då vi själva uppmärksammat att vi inte ­alltid levererat på den nivå som vi själva är nöjda med. Samtidigt har vi också ett fastighetsbestånd som i större utsträckning än andra fastighets­ägare består av miljonprogram vilket innebär större utmaningar i förvaltningen, både av husen och områdena, och fastigheter som ofta är på gång att renoveras vilket kan ­påverka hyres­gästernas nöjdhet med sitt boende. Vi är medvetna om att vi har en väg att vandra för att nå dit vi vill men arbetet för att ­komma dit pågår.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Hyresgästföreningen behövs mer personal för det löpande underhållet. Håller du med?
– Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Rikshem ökat sitt fokus på förvaltning. Det innebär bland annat att vi utökat antalet medarbetare, tecknat nya avtal med entreprenörer och ökat vårt kundfokus. Vi ser också redan tydliga resultat i vissa områden där satsningar gjorts.

Varför tar det så lång tid för många att få hjälp av er?
– Vi har tidigare haft långa svarstider till vår kundtjänst men under 2018 har vi kortat tiderna rejält, vi har också haft vissa tekniska utmaningar med hanteringen av felanmälningar som vi arbetat med. Man kan alltid bli bättre men vår uppfattning är att vi ökat vår kvalitet och att många kunder är nöjda med hur vi hanterar felanmälningar. Beroende på typ av fel ska vi åtgärda det inom 24 timmar eller inom en till fem dagar.

Annons

Ni betonar vikten av lång­siktighet, ansvar och om­tanke om hyresgästerna – hur väl lyckas ni med det?
– Vi är en långsiktig fastighets­ägare som arbetar för att hyres­rätten ska vara en modern och efterfrågad boendeform inte bara i dag utan ­också framöver.

Läs ocksåStörst i Sverige – får bottenbetyg av hyresgästerna

Hur känns det att så många av de ursprungliga hyres­gästerna tvingats flytta från Gränby?
– Gränby är ett stort område och har, precis som liknande områden, en generell omflyttning på cirka 15 procent per år. För oss är det fördelaktigt om så många som möjligt bor så länge som möjligt i våra områden och därför arbetar vi aktivt för att möjliggöra detta. Sedan ser vi hela tiden över vårt sätt att arbeta för att de stora investeringar vi gör för att utveckla våra områden ska vara rätt. Vi kommer till exempel troligen framöver arbeta annorlunda med korttidskontrakt inför renoveringar då vi ser att dessa inte varit bra för områdena.

Betraktar ni er fortfarande som en ”nationell allmännytta”?
– Nej, men däremot agerar vi ofta så som allmännyttan gör genom att vi som troligen enda privata fastighetsägare erbjuder bostadssociala kontrakt i de kommuner vi verkar. I dag har vi avtal med kommuner om över 500 lägenheter för personer som inte kan komma in på den vanliga bostadsmarknaden.

Annons

Finns det något Rikshem burit ansvar för genom åren som ni vill be om ursäkt för?
– Vi strävar alltid efter att bli ­bättre och har vi gjort något ­konkret fel ska vi förstås be om ursäkt men det går inte att förstå utifrån din fråga.

Läs ocksåHyresgästen Monika: "Rikshem är ett skitföretag"

PROBLEM MED VÄRDEN? Klicka här och gå med i FB-gruppen Värsta värden.

Läs också Miljöförvaltningen pressar Rikshem i Helsingborg Kravet på Rikshem: "Sluta nollställa vårt område" Susannes hus är illa däran – Rikshem höjer ändå hyran Hyresgästföreningen sätter press på Rikshem i Helsingborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.